'Diyarbakır'ın Çılgın Projesi'

Diyarbakır'da yapımı süren Silvan Projesi tamamlandığında 200 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Güneydoğu Anadolu bölgesindeki verimli toprakların suyla buluşturularak bölge halkının gelirinde artış sağlayacak barajların inşası devam ediyor.

Sulama alanı açısından Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci barajı olacak Silvan Barajı'nın da içinde yer aldığı 8 baraj, 20 kilometre uzunluğunda 2 tünel ve sulama şebekelerini kapsayan Silvan Projesi, Diyarbakır'ın çehresini değiştirecek. Diyarbakırlılar, 2,5 milyon dönüm araziyi suya kavuşturarak il ekonomisine büyük katkı sunacak projenin tamamlanmasını heyecanla bekliyor.

- "Diyarbakır'da üretim patlaması olacak"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'ın en büyük sulama projesi olan Silvan Projesi'nin Diyarbakır'da yapıldığını, bu sayede ildeki 2,5 milyon dönüm arazinin sulanacağını söyledi.

Araziler sulandığı zaman ildeki tarımsal üretim miktarının en az 3-4 kat artacağını, ayrıca suya kavuşacak arazilerin değerinde de büyük artış olacağını vurgulayan Yılmaz, Silvan Projesi, GAP Eylem Planı'nın en önemli sulama projesi olduğunu bildirdi.

- "Aşama aşama hayata geçiriyoruz"

Bakan Yılmaz, projenin 2,5 milyon dönüm verimli araziyi suyla buluşturacağını ifade ederek şöyle konuştu:

"Bunun anlamı doğrudan veya dolaylı olarak en az 200 bin insana istihdam demektir. Çiftçilerimizin gelirini artacak, Diyarbakır'da üretim patlaması olacak. Diyarbakır ekonomisini dönüştürecek, refahı ve istihdamı artıracak en büyük projemizdir. Maliyeti 6,8 milyar liradır. Ben bunu Diyarbakır'ın 'çılgın projesi'olarak görüyorum. Çılgın derken, büyük ve dönüştürücü bir projedir. Aşama aşama hayata geçiriyoruz."

- "Projemizi engelleme çabaları var"

Projenin yapımını engellemek için terör örgütü PKK mensuplarının baraj inşaatlarına saldırı düzenlediğini anımsatan Yılmaz, bu saldırıların yoksulluğun azaltılmasına yönelik çabaları, gençlerin geleceğine ve çiftçinin gelirini hedef aldığını anlattı.

"Siyasi görüşümüz ne olursa olsun bu projelerimize sahip çıkmamız lazım. Yöremizin hizmete ve hızlı kalkınmaya ihtiyacı var. Bunun en kestirme yolu bu projemizin hayata geçmesidir" diyen Yılmaz, arazilerin suya kavuşturulmasıyla tarıma dayalı sanayide de büyük gelişme olacağını vurguladı.

Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bölgenin ekonomisini modernleştirecek, üretim artışı sağlayacak, ihracatı ve istihdamı artıracak son derece kritik bir projedir. Kim ne yaparsa yapsın biz bu önemli projemizi hayata geçireceğiz. Tamamlandığında Diyarbakır çok farklı bir il haline gelecek. Ekonomik meselelerimizin çok büyük bir bölümünü geride bırakmış olacağız. Diyarbakır'ın kalkınmasına çok büyük katkı sunacağını düşünüyoruz."

- "Ülke ekonomisine yıllık 1 milyar lira katkı sunacak"

DSİ 10. Bölge Müdürü Yunus Algın da Silvan Projesi'nde Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı'nın yanı sıra Başlar, Kuruçay, Ambar, Pamukçay, Karacalar, Kıbrıs ve Bulaklıdere barajlarının yer aldığını söyledi.

Hizmete girdiğinde 160 megavat hidroelektrik santrali gücüne sahip ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu olarak inşa edilen Silvan Barajı'nın gövde yüksekliğinin 175,5 metre olacağını belirten Algın, barajın 8,5 milyar metreküp göl hacmine sahip olacağını kaydetti.

Yapımı tamamlanan Pamukçay Barajı'nda su tutulmaya başlandığını söyleyen Algın, şunları belirtti:

"Dünyanın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden biri olan GAP, bölgede yaşayan vatandaşların gelir düzeyini artırmayı hedefliyor. Silvan Projesi tamamlandığında ülke ekonomisine yıllık 1 milyar lira katkı sunacak. Projenin birinci kısımı, GAP Eylem Planı'na göre 2018 yılı sonunda tamamlanması öngörülüyor. Projenin birinci kısmıyla 1 milyon 680 bin dönüm araziye su ulaştıracağız."

Kaynak: AA