Üçlü Temas Grubu Minsk'te Toplandı

Belarus'un başŸkenti Minsk'te düzenlenen Ukrayna-Rusya-AGİT ǜçlü Temas Grubu'nun toplantısına sona erdi.

Ukrayna'nın doğŸusundaki gerginliğŸin giderilmesine ilişŸkin oluşŸturulan ǜçlü Temas Grubu'nun doğŸudaki ayrılıkçıların temsilcileriyle yaptığŸı görüşŸmede, grup bünyesinde faaliyet yapan siyaset alt komitesinin ilk toplantısı da gerçekleşŸtirildi.

GörüşŸmelerde, doğŸuda yapılacak seçimlerin yanı sıra, şžirokino'da ateşŸkesin sağŸlanması ile grubun bünyesinde faaliyet gösteren güvenlik, siyasi, ekonomik, mülteciler ve insani konular olmak üzere 4 alanda alt komitenin faaliyetine ilişŸkin sorunlar ele alındı.

Basına kapalı gerçekleşŸtirilen toplantıya, Ukrayna adına eski Devlet BaşŸkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın ǖzel Temsilcisi Azamat Kulmuhammetov ve AGİT Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğŸusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri temsilcileri Denis PuşŸilin ve Vladislav Deynego katıldı.

GörüşŸmelerin ardından açıklamalarda bulunan Tagliavini, görüşŸmelerin yapıcı geçtiğŸini belirterek, grubun bünyesinde faaliyet yapan alt komitelerin Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesinde çok faydalı olacağŸına umut ettiğŸini kaydetti.

Bir sonraki toplantının 2 Haziran'da Minsk'te yapılacağŸını açıklayan Tagliavini, ǜçlü Temas Grubu'nun, bünyesindeki alt komitelerin faaliyetini düzenleyecek mekanizmaları oluşŸturma aşŸamasında olduğŸunu sözlerine ekledi.

Grup bünyesindeki güvenlik alt komitesinde Ukrayna'yı temsil eden Evgeniy Marçuk da yaptığŸı açıklamada, görüşŸmelerde son dönemde taraflar arasında silahlı çatışŸmaların sık sık yaşŸandığŸı şžirokino'da ateşŸkesin sağŸlanması konusunda uzlaşŸma sağŸlandığŸını bildirdi.

GörüşŸmelerde, Ukrayna'yı temsil eden eski Devlet BaşŸkanı Leonid Kuçma'ya yakın kaynaklar da ayrılıkçıların doğŸuda seçimlere ilişŸkin yasada değŸişŸikliklerin yapılması konusunda önerilerini sunduklarını ifade etti.

Aynı kaynak, ayrılıkçıların görüşŸmelerde yapıcı olmayan hareketler sergilediğŸini ve bunun alt komitelerin çalışŸmalarını etkileyebileceğŸini ileri sürerek, ayrıca davet edilmelerine rağŸmen ayrılıkçıların liderleri İgor Plotnitskiy ve Aleksandr Zaharçenko'nun toplantıya katılmadığŸını ve bunu yapıcı bulmadıklarını vurguladı.

- "Ayrılıkçılar"dan açıklama

Toplantıya katılan doğŸudaki ayrılıkçıların temsilcisi Vladislav Deynego de doğŸuda yapılacak seçimlere ilişŸkin uzlaşŸma sağŸlanamadığŸını, konuyla ilgili görüşŸmelerin alt komitelerde devam ettirileceğŸi bilgisini verdi.

Ayrılıkçıların diğŸer temsilcisi Denis PuşŸilin ise doğŸudaki seçimlerin yapılmasına ilişŸkin, taraflar arasında uzlaşŸma sağŸlanamamasına rağŸmen, krizin çözümüne yönelik küçük adımlarla da olsa ilerlemenin kaydedildiğŸini vurguladı.

PuşŸilin, sonraki toplantıda ǜçlü Temas Grubu'nun yanı sıra 4 alt komitenin de aynı anda toplanacağŸını, henüz net çözümler hakkında konuşŸmak için erken olduğŸunu belirterek, buna rağŸmen ilerlemeyi sağŸlayacak görüşŸmelerin yapılmasına ilişŸkin uzlaşŸma sağŸlandığŸını ifade etti.

Kaynak: AA