Şehzadeler, Geri Dönüşümün Önemine Dikkat Çekti

Şehzadeler Belediyesi ve ÇEVKO Vakfı tarafından hayata geçirilen Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi (GEKAP) kapsamında öğretmenlere yönelik eğiticilerin eğitimi semineri düzenlendi. ÇEVKO Vakfı Eğitim Şefi Murat Anaç, Türkiye’deki atıkların ağırlık olarak yüzde 30’u, hacim olarak da yüzde 60’a yakınının geri dönüştürülebilen malzemelerden oluştuğuna dikkat çekti.

Şehzadeler, Geri Dönüşümün Önemine Dikkat Çekti
Çevre kirliliğini önlemek, geri dönüşüme katkıda bulunmak amacıyla 60 adet cam kumbara, 25 adet geri dönüşüm konteyneri ve 2 adet çöp toplama aracını hizmete sunan Şehzadeler Belediyesi bu kez ÇEVKO Vakfı işbirliği ile öğretmenlere yönelik seminer düzenledi.

Tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni Nikah ve Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen eğitime Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Çakır, ÇEVKO Ege Bölge Sorumlusu Mehmet Şentürk ile ÇEVKO Vakfı Eğitim Şefi Murat Anaç katıldı.

Anaç, “Biz işimize yaramayan şeylere çöp diyoruz ancak çöp kavramını çıkarıp yerine atık kavramını yerleştirmemiz gerekiyor. Bunların birer kaynak olduğunu unutmadan, bu bilinçle hareket ederek, geri kazanmamız gerekiyor. Geri kazanım; atıkların çeşitli fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerle yeniden değerlendirilmesi, eğer yapılamıyorsa, yakılarak enerji elde edilmesine verilen isimdir. Tekrar kullanım, organik atıklar için kompostlaştırma, enerji elde etmek ya da bertaraf etmek amacıyla yakma gibi birkaç yöntemle geri kazanım yapılabilir. Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye ya da ürüne dönüştürülmesine geri dönüşüm denir. Ülkemizdeki atıkların ağırlık olarak yüzde 30’u, hacim olarak yüzde 60’a yakını geri dönüştürülebilen malzemelerden oluşuyor. Bunların yaklaşık yarısı gündelik hayatımızda kullandığımız ambalajlardan oluşuyor.” dedi.

“BİR TON KAĞIT 17 AĞACIN HAYATINI KURTARIYOR”

Geri dönüşümün faydalarını anlatarak sözlerine devam eden Anaç, şunları söyledi:

“Geri dönüşümle doğal kaynaklar korunur, enerji tasarrufu sağlanır, ekonomiye katkı sağlanır, atık miktarı azalıyor. Bir ton kağıdın geri dönüşümü ile yaklaşık 17 ağacın kesilmesi engelleniyor. Yani bir kamyon kağıt, 50’den fazla ağacın hayatını kurtarıyor. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 2,5 milyonla 3 milyon ton kağıt ve karton tüketiyoruz. Geri dönüşüm bu açıdan çok önemli. Bir alüminyum kutunun geri dönüşümünde yüzde 95 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor. Alüminyum kutuları her attığınızda yarısına kadar benzin doldurup atmış oluyorsunuz. Yani enerjide o kadar değerli bir unsur. Kağıt geri dönüşümünden de yüzde 50 enerji ve yüzde 45 oranında su tasarrufu sağlanıyor. Enerji tasarrufu ile ham madde azalması yavaşlıyor, dışa bağımlılık ihtiyacı azalıyor, ham madde maliyeti düşüyor ve geri dönüşüm tesislerinde yeni iş olanakları açılıyor. Günümüzde geri dönüşümle ilgili çalışan yaklaşık 850 adet kuruluş var. Ciddi bir iş imkanı da yaratılmış durumda. Bunun yanı sıra vahşi depolama yavaş yavaş azalıyor. Artık düzenli depolama sahası dediğimiz alanlarda depolama yapılıyor. Bu alanlara 50 sene boyunca hiçbir şey yapılamaz, 50 sene sonra da sadece ağaç dikilebilir.”

İlk ve ortaokul öğrencilerinde geri dönüşüm bilincini kazandırmak, ambalajların üretiminde kullanılan kaynakların israfını önleyerek, ambalaj atıkları geri kazanımını sağlamak, çevre kirliğini önlemek ve ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen seminer sonunda öğretmenlere eğitici sertifikası verildi.

Kaynak: İHA