Sare Davutoğlu Açıklaması 'Kadınlarımızı Çalışan Veya Ev Kadını Olarak Adlandırmıyoruz'

Doğu’dan İstanbul’a Kadın Eli 9’uncu Sergisi” Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla düzenlenen törenle açıldı. Törende konuşan Sare Davutoğlu, “Bizler kadınımızı çalışan veya ev kadını olarak adlandırmıyoruz, kadınlar hayat gayesinin emekçileridir” dedi.

Sare Davutoğlu Açıklaması 'Kadınlarımızı Çalışan Veya Ev Kadını Olarak Adlandırmıyoruz'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi (KKM), ÇATOM (Çok Amaçlı Toplum Merkezleri) ve GAP işbirliğiyle geleneksel olarak düzenlenen “Doğu’dan İstanbul’a Kadın Eli 9’uncusu Sergisi” Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen etkinlikle açıldı. Açılış törenine, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ve eşi Özleyiş Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sultanahmet Meydanı’nda kurulan çarşıda ziyaretçilerine, Türkiye’nin Doğu şehirlerindeki maharetli hanımların el emeği ürünlerini sunulacak.

“SERGİ İLE BÖLGE KALKINMASINA DESTEK”

Kadın Koordinasyon Merkezi, kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik hayata katılımları noktasında destek olmak amacıyla gerçekleştirdiği projelerden biri olan “Doğu’dan İstanbul’a Kadın Eli 9’uncu Sergisi” ile de, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan kadınların el emeği ürünlerini İstanbullularla buluşturarak, bölge kalkınmasına destekçi olmayı hedefliyor. Sergi ile birlikte Doğu mutfağı da İstanbullularla buluşacak. Etkinliğe, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinden katılan kadınlar, Doğu kültürünü İstanbul’a taşıyor.

“KADINLARIMIZI ÇALIŞAN VEYA EV HANIMI OLARAK ADLANDIRMIYORUZ”

Tarihte birleştirici güç olan kadınların günümüzde yine birleştirmeye ve güçlendirmeye devam edeceklerini ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, “Bizim çalışan, üreten ya da çalışmayan evde oturan kadın diye bir ayrım yok. Bizim kültürümüzde, yerimizde kadınlarımız çocuklarımızı yetiştirerek, ev bütçesini denkleştirerek, ailesi dışındaki toplum içerisinde yaşayan birçok insanın ihtiyacını karşılayarak ve sorunlarına çözüm üreterek her daim çalışıyorlar. O yüzden bizler kadınımızı çalışan veya ev kadını olarak adlandırmıyoruz. Kadınlar hayat gayesinin emekçileridir ve bunun ispatı da bazen bir kilim, bazen tarladaki bir ürün, bazen ise mutlu ve huzurlu bir ailedir” diye konuştu.

“KADINLARIN İSTİHDAMLARI GİDEREK ARTIYOR”

2004 yılında yüzde 20.8 olan kadın istihdamının 2014 yılında yüzde 26.7’ye ulaştığının altını çizen Davutoğlu, “Kadınlarımızın iş gününe katılım oranı 2004 yılından bu güne artarak devam etti. 2023 yılı için hedeflerimiz bunların çok daha üstünde yer alıyor. Gelir vergisi kanunda 2007’de yapılan değişikliğe göre kadınların ev içerisinde imal ettiği ürünler kamu kurum ya da geçici yerlerdeki satışları da değerlendirilirse bunlardan elde edilen kazanç vergiden muaf tutuldu. Yani üretilen tüm ürünler vergiden muaf tuttular, bütün gelirler kadınlarımıza kalmış oldu” şeklinde konuştu.

“ÇATOM’LA ÇÖZÜM SÜRECİNE KATKI”

Çok Amaçlı Toplum Merkezleri’nin (ÇATOM) 9 ilde faaliyet gösterdiğini dile getiren Davutoğlu, “Çözüm süreciyle birlikte doğu illerimizde hızlanan sosyal ve ekonomik iyileştirmeler için bu ÇATOM’lara çok iş düşüyor. 2014 yılı sonunda ÇATOM’lar aracılığıyla 272 bin 556 kişiye ulaşıldı. Bugün 9 farklı ilimizde 44 ÇATOM var. ÇATOM’lar 30 bin 398 üye programları tamamladı. Buda demektir ki üyelerimizin 88.30’u eğitimlerini tamamlayarak hedeflenen bilgi ve beceriyi kazandılar. Bu toplum temelli bir projede çok yüksek bir başarı oranıdır. 2014 dönemi içerisinde ÇATOM’lu kadınlarımız tarafından üretilen ürünlerin satışından toplam 524 bin 96 lira gelir elde edildi. Bunun tamamı üreten kadınlarımıza verildi” ifadelerini kullandı.

“KADINLARIMIZ BURADA YURTDIŞIYLA BAĞLANTI KURUYORLAR”

Kadın Koordinasyon Merkezi Fahri Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın Eşi Özleyiş Topbaş ise, “Onların sorunlarına çözüm olmak ve onların sosyal yaşamın içerisinde yer alabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz, destek oluyoruz. Bu uzun soluklu çalışmamıza ilk olarak Mardin’den gelen bir mektupla başladık. Bizler de yaptığımız çalışmalarda sistemi kurarak çalışmalarımıza başladık. Biz bu çalışmaları ilk olarak Mardin’de başladık. İki yıllık Mardin’de yaptığımız çalışma sonrası dedik ki neden olmasın. Orada yaptığımız çalışmalar sonrasında bütün ÇATOM’ları davet edelim ve onlara satış imkanı sağlayalım. Onlara bir kapı açmak imkan olmak hakikaten çok çok önem arz ediyor. Burada hem kendi şehirlerini tanıtıyorlar, hem de satış yapma imkanı buluyorlar ve inanın yurtdışıyla bile bağlantı kurma imkanları oluyor” şeklinde konuştu.

Her gün katılımcı illerden birinin kültürel zenginlikleri, halk oyunları, müzik ve mutfakları ile tanıtılacağı sergi 30 Mayıs 2015 Cumartesi gününe kadar, 10.00 - 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Kaynak: İHA