İspanya, AB Komisyonu'nun Mülteci Planını Eleştirdi

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Avrupa Birliği Komisyonu'nun 28 ülkenin ekonomisi ve nüfusuna göre açıkladığı mülteci planını eleştirdi. Komisyonun sunduğu plana göre mültecilerden gelen talebin yüzde 9,1'ini alma kotası getirilen İspanya, içinde bulunduğu ekonomik kriz ve yüzde 24'lük işsizlik oranını gerekçe göstererek karşı çıktı.

Margallo, gazetecilere yaptığı değerlendirmede, "Her zaman söylediğimiz gibi bizden istenilen dayanışma için elimizden gelen tüm çabayı göstermeye hazırız. Ama bu dayanışma, gerçekçi, adil ve orantılı bir çaba olmalı. Benim görüşüme göre komisyonun kriterleri bunu karşılamıyor. İş veremediğin mültecilere entegrasyon sözü vermek bence kötü bir hizmet" dedi.

Bakan Margallo ayrıca, Fas, Moritanya ve Senegal'den gelen göçmenleri kontrol etmek için İspanya'nın gösterdiği çabanın da dikkate alınması gerektiğini savundu.

Komisyonun açıkladığı planı İspanya dışında şimdiye kadar Fransa ve İngiltere de eleştirdi. Plan gereği Almanya, Fransa ve İtalya'dan sonra en çok mülteci kabul etmesi gereken 4. ülke olarak İspanya gösteriliyor. İspanya'dan, AB topraklarında bulunan mültecilerin sığınma taleplerinin yüzde 9,1'ini kabul etmesi isteniyor.

Kaynak: AA