Dünya Sağlık Asamblesi Başladı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yanlış antibiyotik kullanımından kaynaklanan antimikrobiyal direnç sorununu önlemek için bu ilaçların insanlar ve hayvanlar üzerinde hatalı kullanımına son verilmesi çağrısında bulundu.

Dünya sağlığına ilişkin pek çok konunun ele alınacağı Dünya Sağlık Asamblesi'nin 68. toplantısı İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı.

Toplantının açılışında konuşan Merkel, antimikrobiyal direnç sorununa çözüm bulunması için tüm ulusların birlikte çalışması gerektiğine dikkati çekti. Merkel şunları söyledi:

"Önemli olan mevcut antibiyotiklerin ne kadar yararlı olduğundan emin olmak ve bunları sadece tıbbi amaçlar doğrultusunda kullanmak. Antibiyotiklere karşı direnç mekanizmaları bir kere gelişirse, bu sefer de bunlarla mücadelede yeni ilaçlar üretmek çok daha zor olacak. Almanya antimikrobiyal direnç sorunu ile mücadelede küresel eylem planını uyguluyor. Her ülke bu planı uygulamayı kabul etmeli. Antibiyotiklerin insanlar ve hayvanlar üzerinde yanlış kullanımına son vermek için kaybedecek zaman yok."

Merkel, Batı Afrika'da 11 binden fazla kişinin ölümüne neden olan ebola salgınına da değinerek, "Ebola ile mücadelede daha erken hareket etmeliydik" dedi.

Başbakan Merkel, ebola salgını konusunda yeterince çaba göstermemekle eleştirilen Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) "daha hızlı hareket etmek" için "daha etkin" bir şekilde yapılanmasının önemli olduğunu ifade etti.

Almanya'nın bulaşıcı hastalıklarla mücadelede gelişmekte olan ülkelere 200 milyon avro yardım yapacağını söyleyen Merkel, yardımın 70 milyon avrosunun Batı Afrika'ya gideceğini ifade etti.

DSÖ Genel Müdürü Margaret Chan da dünyanın ebolaya hazırlıksız yakalandığını ve DSÖ'den beklentinin on kat arttığını belirtti.

Salgının örgüt bünyesindeki reform sürecini hızlandırdığını anlatan Chan, Batı Afrika'da ebola salgını bitene kadar DSÖ'nün orada kalacağını sözlerine ekledi.

DSÖ'nün en üst karar alma organı Asamble'nin toplantısına, 194 ülkeden temsilci katılıyor.

Asamble'de bu yıl, anne ve çocuk beslenmesi, çocuklarda obeziteyle mücadele, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, epilepsinin küresel yükü, ergen sağlığı, hava kirliliği, antimikrobiyal direnç, çocuk felci, ebola salgını, sıtma, dang humması, küresel aşılama eylem planı gibi konuları ele alınacak.

Asamble, 26 Mayıs'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA