Toprağı Sanat Eserine Dönüştürüyor

Anadolu'nun çeşitli illerinden topladığı 32 çeşit toprakla çamurdan heykeller yapan Kırşehirli makine teknikeri Recep Dündar, boya kullanmadan tamamen doğal malzeme çamurla sanat eserleri üretiyor.

Adem ile Havva'nın yaradılış tablosu ile Sakıp Sabancı, Vehbi Koç, İbni Sina, Farabi, Einstein, Leonardo Da Vinci gibi ünlü isimlerin çamurdan heykellerini yapan Recep Dündar (61), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'in Tepebaşı Mahallesi'nde geçen çocukluğunda çamurdan şekiller yaparak başladığı merakını zamanla geliştirdiğini söyledi.

Kapadokya gezisi sırasında ziyaret ettiği seramik atölyesinin hayatını değiştirdiğini anlatan Dündar, beyaz eşya bayiliği yapmasına ve yanında 30 kişi çalıştırmasına rağmen ofisinin bir kısmını atölyeye dönüştürerek, çamur ve toprakla uğraşmaya devam ettiğini belirtti.

Boya kullanmadan, çamuru demire sıvayarak 150'ye yakın eser yaptığını dile getiren Dündar, şunları kaydetti:

"Makine yüksek teknikeriyim. Makine, demirle olan bir çalışmadır. Burada demirle çamuru bütünleştirdim. Demir üzerine çamuru sıvayarak çalışıyorum. Yapmak istediğim figürün şeklini önce kafamda tasarlıyorum. İskeletini demirden hazırlıyorum. Çamurla üzerine sıvama yaparak şekli ortaya çıkarıyorum. Boya kullanmıyorum. Doğadan topladığım 32 çeşit renkli toprağı kullanıyorum. Eserlerimde fabl sanatını da uygulayarak insanlara felsefi mesaj vermeye çalışıyorum."

Eserlerinin başta Kırşehir'deki Japon Bahçesi'ni ziyaret eden Japonya Prensi olmak üzere birçok bakan ve ünlüye hediye edildiğini belirten Dündar, pek çok yerde de eserlerinin görücüye çıktığını ifade etti. Dündar, sanatına henüz bir isim bulamadığını aktardı.

- Eserleri satmıyor

Prensip olarak eserlerini para karşılığında satmadığına işaret eden Dündar, "Eserlerimi para ile satmıyorum ancak hediye ettiklerim olmuştur. Kesinlikle satmayı düşünmüyorum. Bir otelde daimi olarak sergilenen bir eserime dönemin otel müdür yardımcısı astronomik bir rakam teklif ederek Antalya'ya götürmek istedi, vermedim. Rakam 100 bin liranın üzerindeydi. Japonya Prensi geldiğinde ona bir hediye vermiştik. Çok beğendi ve ülkesine götürdü. Prense ve bakanlarımıza bu eserleri hediye eden Valiliğimiz para teklif etti, kabul etmedim" ifadelerini kullandı.

- "Adem ile Havva eserime 1 yılımı verdim"

Yaptığı eserlerde "toprağı konuşturduğunu" anlatan Dündar, "Ben buna 'toprağın dili, felsefesi' diyorum. Her yaptığım eserin görüntüsü haricinde çeşitli hikayeleri var. Bu hikayelerle insanlara mesaj vermeye çalışıyorum. Her eserim bir öykü içerir. Adem ile Havva eserime tam 1 yılımı verdim. Adem babamızın topraktan nasıl oluştuğunu, Yüce Rabbimizin ondan meydana gelen insanlara nasıl bir akıl verdiğini, her şeyi bu akılla gerçekleştireceğimizi, dünyayı aklı olan insanların yönettiğini anlatmaya çalıştım" diye konuştu.

Recep Dündar, en büyük amacının Kırşehir'de bir müze açarak, sanatını gelecek nesillere aktarmak olduğunu, bunun için yetkililerden kendisine bir yer tahsis edilmesini beklediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA