Filistinlilerden Türkiye'ye Teşekkür

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in Mescid-i Aksa'da kıldırdığı cuma namazının ardından yüzlerce Filistinli Türkiye'ye teşekkür sloganları attı.

Filistinlilerden Türkiye'ye Teşekkür
Namazın ardından yüzlerce Filistinli, "İsrail'in Nekbe (Büyük Felaket) döneminde Filistinlilere uyguladığı tehcir, işkence ve katliamlarının 67'nci yılı anısına" eylem düzenledi.

İsrail işgaliyle 1948'de vatanlarından sürülmelerini protesto eden Filistinliler, sloganlar eşliğinde Mescid-i Aksa'dan Kubbetü's Sahra'ya doğru yürüyüşe geçti. Filistin bayrakları taşıyan grup, sloganlar eşliğinde Aksa'nın avlusunu turladı.

Filistinli grup, İsrail'in 1948 yılında Filistinlilere uyguladığı şiddet olaylarını protesto ederek, üzerinde Filistinlilerin zorla çıkarıldıkları topraklarına dönme hakkı olduğunu belirten pankartlar taşıdı.

Filistin ve Hamas bayrakları taşıyan göstericiler, "Ey Kassam, Tel Aviv'i vur" ve "Canımız, kanımız sana feda ey Aksa" sloganları attı.

Filistinliler ayrıca hep bir ağızdan, "Filistin'den Türkiye'ye teşekkürler" şeklinde sloganlar attı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Kudüs'ü ziyaret eden ilk Diyanet İşleri Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mescid-i Aksa'da on binlerce Müslüman'a cuma hutbesi vermişti.

Miraç Kandili dolayısıyla Kudüs'e gelen binlerce Türkiyeli, cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmıştı.

Nekbe: Büyük Felaket

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe(Büyük Felaket) olarak anıyor. İsrail ise kuruluş yıl dönümünü 23 Nisan olarak kabul ederek, ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutluyor.

BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası (957 bin kişi) vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düştü.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, tarihi Filistin topraklarının yüzde 85'i İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Filistin halkı ise topraklarının ancak yüzde 15'ini kullanabiliyor. İsrail, 1967 yılında işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da da Yahudi yerleşim yeri inşaatlarına devam ediyor.

Kaynak: AA