'Müziğin Ritmiyle'Hayata Tutundu

Bursa'da, bebekliğinde geçirdiği hastalık sonucu konuşma ve yürüme yetisini büyük ölçüde kaybeden 32 yaşındaki Dilek Aksoy'un hayatı, Bursa Kent Konseyinin "Kalbin Ritmi Korosu"na katılmasıyla değişti.

Koro çalışmaları sayesinde adeta hayata dört elle sarılan Aksoy, eskiye oranla daha iyi yürümeye ve kendini daha iyi ifade etmeye başladı.

Dilek Aksoy'un annesi Ayşe Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının, bebekliğinde geçirdiği bir hastalık yüzünden konuşma ve yürüme yetisini büyük ölçüde kaybettiğini söyledi.

O dönem çalıştığı için kızının hep evde kaldığını belirten Aksoy, "Çalıştığım için Dilek'i bir yere götüremedim, evde hep kapalı kaldı. Emekli olduktan sonra Dilek'i bu koroya getirdim. Bu şekilde her yere yalnız gitmeye başladı. Buraya bile kendi başına geliyor. Program bittiğinde kendisi eve geliyor. Ritim grubuna, dans grubuna katıldı" diye konuştu.

Aksoy, daha önce yürürken dengesini bile sağlayamayan kızının sağlığının koro sayesinde düzelmeye başladığını dile getirdi.

Tedavi sürecinde koronun çok yararını gördüklerini belirten Aksoy, "Müzik, Dilek'i fazlasıyla hayata bağladı. Engelli annelerimiz hiçbir zaman çocuklarını eve kapatmasın, böyle yerlere getirsin. Buraya tavsiye üzerine geldim ve çok memnun kaldım. Burası bizim için bir ev, aile gibi" ifadelerini kullandı.

Güçlükle konuşabilen Dilek Aksoy ise 6 aydır ritim grubunda yer aldığını anlattı. Şarkı söylediğini ifade eden Aksoy, "Burada şarkı söylemeyi, dans etmeyi, her şeyi seviyorum. Ritim tuttukça az da olsa konuşmaya başladım. Eskiye göre daha iyi oldu. Buraya devam edeceğim. Burada yeni arkadaşlar da edindim" şeklinde konuştu.

- "Değerli olduklarının farkında vardılar"

Ritim grubunun şefi Cuma Çimen de çalışmalara 4 yıl önce başladıklarını söyledi.

Grupta Dilek Aksoy'dan başka engellilerin de bulunduğunu belirten Çimen, şunları kaydetti:

"Kalbin Ritmi Grubu ile güzel çalışmalar yaptık, turnelere çıkıp festivallere katıldık. Buraya gelen engelli arkadaşlar el kol koordinasyonunu oturttu, hayata bağlandı. Toplum içinde kendilerinin bir değer olduğunu ve kendilerinin de değerli olduklarının farkında vardılar. Bir şeyi başarmanın mutluluğunu yaşıyorlar."

Çalışmalara katılanların tedavi sürecinde önemli aşama katettiğini, hareketlerinin hızlandığını, kendilerini daha iyi ifade edebildiğini dile getiren Çimen, önceden anne babası tarafından getirilip götürülen Aksoy'un artık öz güveninin geliştiğini ve koro çalışmalarının yürütüldüğü binaya tek başına gidip geldiğini söyledi.

Kaynak: AA