İzmir'de 'Çevre İstişare Toplantısı'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Türkiye'de çevre konusunda Avrupa Birliği (AB) standartlarına ulaşılabilmesi için 68 milyar avroluk yatırım yapılması gerektiğini bildirdi.

Öztürk, Ege Bölgesi Sanayi Odasında (EBSO) düzenlenen "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre İstişare Toplantısı"nın açılışında, katı atık bertaraf tesislerinin yetersizliğinin, İzmir'in en büyük sorunu olduğunu söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesine çalışmaları hızlandırma çağrısında bulunan Öztürk, "Sonraki süreçle ilgili bakanlık olarak her tür çalışmaya hazırız. Gelin, İzmir'de vahşi depolama alanlarına son verelim" dedi.

Çevre konusundaki sorunlardan birinin tesislerin yapılması ancak işletilmemesi olduğunu anlatan Öztürk, "İzmir Körfezi'ne kolektör yapıldı ama ey belediye, bunu işleteceksin. İşletmezsen körfezi kirletirsin" ifadesini kullandı.

İzmir'in gürültü haritasını çıkaracaklarını belirten Öztürk, şöyle konuştu:

"Türkiye'de en büyük çevre yatırımı yapması gereken kurumlar belediyelerimiz. Elimizden geldiğince belediyelerimizle el birliği yaparak, bir noktaya geleceğiz. Bu bölgede en büyük kirletici kaynaklarından biri Gediz. Gereken yatırımlar ve önlemlerle ilgili tüm detaylar, raporlandırıldı. Önümüzdeki süreçte tüm belediye ve sanayicilerle görüşmeye devam edeceğiz."

Türkiye'nin, 436 mavi bayraklı plajla, Yunanistan'ı geçip dünyada ikinci sıraya yükseldiğine işaret eden Öztürk, İzmir'de 43 plajın mavi bayrak aldığını, bunu daha da artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Demir çelik sanayisindeki cürufların, artık atık değil, kilit taşı, kanalizasyon borusu, asfalt altı malzemesi olarak değerlendirildiğini anlatan Öztürk, "Çevre için sadece yeşil alanların artırılması yetmez. Çevreyi, sanayi sektörü olarak düşünmemiz lazım. Bu konuda bakanlık olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Türkiye'de, çevre sanayi sektörünü de oluşturacağız" diye konuştu.

Öztürk, AB normlarına uyum amacıyla yapılan düzenlemelere ilişkin, "Türkiye'nin çevre konusunda AB standartlarına ulaşması için sanayicisinden belediyesine 68 milyar avroluk yatırım yapmamız gerekiyor. Çevreyle ilgili tüm hassasiyetleri yerine getiren tesisler, plaket dışında, sistem içerisinde ödüllendirilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

- "Sulukule eleştirisi"

Kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Öztürk, şunları kaydetti:

"Yürüyüş ve ulaşım aksına entegre bisiklet yolları, kişi başına en az 10 metrekare yeşil alan, donatı alanları ve sosyal alanlar ile şehir mimarisine uygun binaların bulunduğu sürdürülebilir şehir konseptini, İzmir'de de önümüzdeki süreçte başlatıyoruz. İzmir ve Van'daki şehir mimarisi aynı olmamalı. Bu çerçevede, bakanlığımıza 5 sosyolog aldık. Sulukule'dekilere, yere yakın evde oturmaları, karşılıklı muhabbetleşmeleri ve iletişimleri yüksek olduğu dikkate alınmayıp, 'Buradan çıkacak filan yerde oturacaksınız' dendi. Bu insanlar götürüldükleri apartmanlarda oturmadı. Şimdi benzerini Sakarya'da yapıyoruz. O vatandaşın sosyolojik yapısına uygun kat, renk ve mimaride evler yapıyoruz. Muhabbet ve diyalogların azaldığı şehirlerde yaşıyoruz. İnsanları artık binalara hapsetmemeliyiz"

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar'ın Mustafa Öztürk'e plaket vermesinin ardından toplantı, basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA