Fındık Üreticilerine Bakım Uyarısı

Ordu’nun Fatsa İlçe Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, “Tüm üreticilerden isteğim bahçelerine çok iyi bakım yapsınlar. Bu sayede daha fazla verim alırlar” dedi.

Fındık Üreticilerine Bakım Uyarısı
Bölgedeki fındık bahçelerinin genel olarak yaşlı olduğunu belirten Kibar, “Verimsizliğin asıl nedeni bahçelerin yaşlı olmasından kaynaklanmıyor. Bölgemize baktığımız zaman dönüm başına 100 kilogram gibi bir verimden bahsetmek mümkündür. Bu verim de bakıldığı zaman çok düşüktür. Bahçe bakım ile doğru orantılıdır. İyi bakım yaparsanız mahsulünüzden daha fazla verim elde edersiniz. Üreticilerden isteğim bahçelerine iyi bakmalarıdır” dedi.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, “Fındık kurdu ve fındık kozalak akarı ile ilgili ilaç dönemi şu an için devam ediyor. Geçen yıl bölgemizde yaşadığımız orta ve yüksek kesimlerdeki don olayından dolayı bahçelerimizde bir kırgınlık var. Sahil kesiminde de aşırı verimden dolayı yorgunluk var. Bunlara takviye olarak yaprak gübresi ile üreticilerimizin takviye yapması gerekiyor” diye konuştu.

Ordu ili genelinde bu yıl don olayı ile ilgili hiçbir hasarın oluşmadığını belirten başkan Kibar, “Havaların açmasıyla birlikte orta ve yüksek kesimlerde fındık doğumları gerçekleşti. Bu yıl fındık yok dediğimiz bahçe olmayacak. Bu da üreticileri ve bizleri çok sevindirdi. Çok yüksek bir rekolte beklemiyoruz. Fındık fiyatlarının ise 15 TL gibi rakamlarda olacağına inanıyorum. Fındık fiyatları son günlerde rekorunu kırdı. Fındık çok olup da 7 TL olacağına az olsun 15 TL olsun fiyatı daha mantıklıdır. Vatandaşlarımız, bahçelerine iyi baksınlar, daha fazla verim alırlar. Fındık fiyatlarının yüksek olması üreticilerimizin bahçelerine gösterdikleri özenin artmasına da vesile oluyor. Üreticilerimiz şu an için bahçelerindeler ve mahsullerinden daha iyi verim alabilmek için çalışmalarını sürdürüyorlar” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA