Dolu, Çukurova Çiftçisini Vurdu

Çukurova'da geçen hafta yağan dolunun, yetişmiş ve yetişmekte olan sebze ve meyvelerde ciddi hasara neden olduğu bildirildi.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahar yağmurları ve son dolu yağışının, geniş arazilerdeki ekili ve dikili alanlara zarar verdiğini söyledi.

Girmen, dolu yağışının olduğu bölgelerdeki yetişmiş ve yetişmekte olan sebze ve meyvelerde ciddi hasar bulunduğuna dikkati çekerek, "Çiftçinin mücadelesi sadece üretim ve pazarlama aşamasında olmuyor. Bölge olarak ciddi anlamda hasarlar mevcut. Bununla ilgili zarar gören çiftçilerin kredilerinin ertelenmesiyle ilgili bir yasamız var" dedi.

Hasar tespit işlemlerinin, bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Girmek, destek unsurlarının da bir an önce devreye girmesinin şart olduğunu savundu.

Girmen, dolunun, özellikle yaş sebze ve meyveyi vurduğunu ifade ederek, "Mısır, kısmen kendini toplar ancak dolunun vurduğu yaş sebze ve meyvede toparlanma söz konusu olmaz. Dolu yiyen meyve bahçesinde ürün hasadı konusu artık bitmiştir. Ancak bu hasarın piyasada ciddi anlamda sıkıntı oluşturacağını sanmıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Mısır üreticisi Cengiz Özdemir de ürünlerinde büyük kayıp yaşadığını, borç erteleme ve destek unsurlarının hayata geçirilmesini istediklerini dile getirdi.

Kaynak: AA