Bakan Yıldız Ağrı'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye’nin siyasi istikrarının korunması, kollanması ve bunun sürdürülebilir olması için hep beraber gayret ediyoruz” diye konuştu.

Bakan Yıldız Ağrı'da
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ağrı’da sivil toplum kuruluşları (STK) ve muhtarlarla kahvaltıda bir araya geldi. İbrahim Çeçen Üniversitesi Konukevi’nde gerçekleşen kahvaltı programına Bakan Yıldız’ın yanı sıra Ağrı Valisi Musa Işın, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü İrfan Aslan, AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Çetin, AK Parti Ağrı milletvekili adayları, STK temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

Kahvaltı sonrası açıklama yapan Taner Yıldız, Ağrı’da olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek “Ben, bugün Ağrı’da sizle bir arada olmuş olmaktan dolayı duymuş olduğum memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Malum 7 Haziran öncesinde bir kısım illere gidiyoruz, seyahatlerde bulunuyoruz, ziyaretlerde bulunuyoruz. İki temel amacımız var. Bunlardan bir tanesi enerji sektörü ile alakalı bulunduğumuz sektörle alakalı işlemleri yapmak. Orada vatandaşımızın, sanayicimizin, kanaat önderlerimizin bu konuyla alakalı birçok mülakatta bulunmak. İkincisi de siyasi çalışma yapmak. Bugün buradaki kahvaltılı toplantımız daha çok teknik bir toplantı olacak. Siyasi toplantımızı da inşallah yine bir araya geleceğiz orada yapacağız. Değerli arkadaşlar, Türkiye’nin siyasi istikrarının korunması, kollanması ve bunun sürdürülebilir olması için hep beraber gayret ediyoruz” diye konuştu.

Ağrı’ya doğalgaz için İl Özel İdare bünyesinde şirket kurduklarını, ancak il genel meclisi tarafından ertelendiğini ifade eden Bakan Yıldız, şunları söyledi: “Bu ülkemizin Edirne’den Ağrı’ya kadar, Sinop’tan Hatay’a varıncaya kadar her bir noktasına hizmet götürülecek. Yatırımlarımızı ekonomimiz büyüdükçe, ilerledikçe o nispetle de artıracağız. Ağrı’da şu ana kadar yaptığımız bütün işlemlerde, bütün yatırımlarda 7,5 katrilyon liralık 13 yıl içerisinde yatırım yaptık. Sektörümüzle alakalı 300 milyon TL’lik, yani 300 trilyon liraya yakın para harcadık. Bunlar gerekliydi ama bunlar yeterli mi? Hayır. Bunlar yeterli değil, biz bunları yapmaya devam edeceğiz. Şimdi sektörümüzde, özellikle enerji sektörümüzden başlayarak söyleyeyim. Türkiye’de 74 ilimize doğalgaz götürdük. Ağrı’ya, doğalgazı şeker fabrikamıza kadar getirdik. Üç ayrı zamanda ihale yaptık. Üç ihaleye de katılan olmadı. Peki ne yapmamız lazım. Bir ihale daha yapsak benzer sonuç elde edeceğiz."

Milletvekili arkadaşlarıyla beraber hizmet için, Ağrı için koşturacaklarını anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün milletvekili arkadaşlarımızla, kanaat önderlerimizle bir kanun değişikliği yaptık. Çünkü Ağrı’ya doğalgazın getirilmesiyle alakalı bize düşen görev var. Size düşen görevler var, valimize düşen görevler var, belediyeye düşen görevler var. Bu çıkardığımız kanun maddesinde şunu söyledik. Eğer bir ilde üç ihale yapmışsak ve hiçbiri de sonuçlanmamışsa ki bunun tek örneği Ağrı’dır. Orada İl Özel İdare veya belediyenin öncülüğünde kurulacak şirket bunları yapar dedik. Ödeneklerini gerekli yerlerden alır ve yapar dedik. Fakat ben şimdi sayın valimizden sabah bilgi aldım. Ne yaptınız şirketi kurdunuz mu diye. Şirket kurulması ile alakalı il genel meclisinde baktım bazı ertelemeler olmuş. Arkadaşlar Ankara görevini yapacak, üzerine düşeni yapacak, bu konu da Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın uzun yıllardan beri takibi var. Ama görüyorum ki il genel meclisinde bazı arkadaşlar ‘biz bunu bir düşünelim’ diyecekler. Arkadaşlar buraya gelecek hizmetle alakalı belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri düşünürler mi? Buraya hizmet gelecek, doğalgaz gelecek. Bunu ne düşünce bazında ne de fiili durumda ertelemek, Ağrı’ya gelen hizmetlerin engellenmesidir. Bu yüzden Ağrı için hangi partiden olursa olsun, bakın burada siyasi bir konuşma yapmıyorum bir hizmetten bahsediyorum. Hangi parti olursa olsun Ağrı’ya gelecek hizmetleri, hükümetimiz tarafından gelecek hizmetleri engellememesi lazım. Şimdi bakın Hakkari Yüksekova’da havaalanı açılacak bu ayın sonunda. İş makineleri yakıldı, orada çalışanlar engellendi. Baraj kuruyoruz, orada engelleme var olmaz arkadaşlar.”

Seçmen kime oy verirse versin saygı duyduklarını belirten Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Biz kim oy verirse versin, hangi seçmen nereye oy verirse versin hepsi bizim başımız üstüne demokratik tercihini kullanacak. Ama zorlama olmadan, tehdit olmadan. Sandıklar tehdit edilmeden amacımız bizim Ağrı’ya hizmeti getirmemizdir. Açıkçası buna şaşırdığımızı söylemem lazım, ben zannediyordum Sayın Valimiz bana diyecek ‘efendim onunla alakalı il genel meclisinde ittifakla karar alındı. Belediye meclisi de hatta diyor ki ‘ben yapayım.’ Biz bu şirketi kurduk, bununla alakalı Bakanlar Kurulundan bütün onaylarımızı aldık ve işimize başlıyoruz’ diyecek zannettim. Ama öyle olmamış, benim burada bir çağrım var. Ağrılı hemşehrilerime lütfen bu konuda hassas olsun. Kim oradaki meclis üyesini tanıyorsa, ‘bir dakika arkadaş niçin bana gelecek hizmeti engelliyorsunuz veya tehdit ediyorsunuz. Niçin bunun kararını almadınız’ demesi lazım. Biz bunun kanununu tabiri caizse Ağrı için özel çıkardık. Bakın Ağrı için özel kanun çıkardık. Niçin bizim buradaki ihalelerimize kimse katılmadığı için, yapacak bir şeyimiz yok diyemezdik. Gerekli tedbirleri aldık. Şimdi benim istirhamım Ağrı’ya, ben ne kadar hizmet gelmesini istiyorsam buradaki arkadaşlarımda en az benim kadar benden daha fazla buraya hizmet gelmesini istemesi lazım. Tekrar söylüyorum hangi partiden oluyorsa olsun doğalgaz da bunu vatandaşımıza, hanım kardeşlerimize bu hizmeti yaymak bizim en önemli görevlerimizden biridir.”

AĞRI’NIN ÜÇ İLÇESİNE TRAFO MERKEZİ KURULACAK

Elektrikle ilgili şikayetler olduğunu ve 3 ilçeye trafo merkezi ve iletim hatları kuracaklarını söyleyen Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elektrikle alakalı bazı şikayetler var. Bazı haklı şikayetler var arkadaşlar. Bununla alakalı biz bugün buraya iletim hatlarıyla, dağıtım hatlarıyla alakalı bütün yetkili arkadaşlarımızla beraber geldik. Bu tespitleri yapıp bir kez daha üzerinden geçip gerekli talimatları vereceğim. İletim hatları, yani şu büyük kafes direkler. Bahsettiğimiz bir nevi elektriğin otobanı diye söylediğimiz 380 kilovoltluk, 154 kilovoltluk hatlar ile alakalı Eleşkirt, Tutak ve Diyadin ile alakalı bizim iletim hattı ve trafo merkezi kurma kararımız var." Bunu çok önemsediğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu: "Burada kırk iki büyük trafo merkezi kurup, dağıtım hatları dediğimiz hatların mesafelerini 60 kilometreden 25-30 kilometrelere taşımamız lazım. Bunun teknik bir hesabı var. Bu konuda ben yatırımlarımızın engellenmemesini bir kez daha Ağrı’da kamuoyuna basın mensuplarımız aracılığıyla paylaşıyoruz. Siz şimdi diyeceksiniz ki ‘gelen elektrik yatırımı engellenir mi?’ Şırnak Silopi arasındaki 154 kilovoltluk iletim hattıyla alakalı direk geçen hafta bombalandı arkadaşlar. Ya siz devlete mi zarar veriyorsunuz orada hizmet götürdüğümüz benim Kürt vatandaşıma, Kürt vatandaşıma giden hizmeti mi engelliyorsunuz. Oraya giden elektrik telleri kopuyor, direkleri yıkılıyor. Bu doğru bir şey değil arkadaşlar. Elektrik, doğalgaz, su gibi telefon gibi hizmetler vatandaşın anonim olarak her birisinin yaşlı, genç demeden kadın, erkek demeden, çoluk çocuk demeden herkesin faydalandığı bir hizmettir. Bunun engellenmesini ben artık ideolojinin daha ötesinde bir yıkıcı faaliyet olarak görüyorum. Buna hiçbirimiz müsaade etmeyeceğiz. Bu hizmetlerin buraya gelmesini hep beraber sağlayacağız. Hastane, Sağlık Bakanımızla tekrar konuşacağım. Bu konuda her birimizin bir hassasiyeti var ve bizim en demokratik hakkımız olan sandıktaki güvenliğin sağlanması konusunda sayın valimizde buradayken seçim güvenliğinin, bu konuda her birimizin hassas olması lazım.”

Kahvaltı programının ardından esnaf ziyaretleri gerçekleştiren Bakan Yıldız, kermes açılışı yaptı. Kermesi gezen Yıldız, gazeteciler tarafından kendisine bir hediye takdim edilmesinin ardından kendisi de gazetecilere kitap hediye etti. Kermes sonrası esnaf ziyaretlerine devam eden Bakan Yıldız, alışveriş yapmayı ihmal etmedi.
Kaynak: İHA