Türk-Macar İş Forumu

Macar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Türk-Macar İş Forumu düzenlendi.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen iş forumuna çok sayıda Türk ve Macar iş adamı katıldı.

Forumda konuşan Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanlığı Batı Balkan İlişkiler Sorumlusu Ferenc Kekesi, Macaristan'ın Türkiye'yi dost ve müttefik bir ülke olarak kabul ettiğini ve Macar hükümetinin doğuya açılım politikasında da Türkiye'nin stratejik partner olarak yer aldığını belirterek, ''Macar ve Türk ilişkileri son yıllarda çok hızlı bir şekilde gelişti. Bu siyasi gelişmenin yanı sıra hükümetlerimiz iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi için her türlü desteği vermeye devam ediyor. Örneğin Macaristan AB çerçevesi dahilinde Türk vatandaşlarına vize konusunda oldukça esnek davranmaya çalışıyor. Aynı şekilde Türk hükümeti de geçtiğimiz yıl Macar vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırdı" diye konuştu.

Yakın dönemde Türkiye ile Macaristan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Anlaşması'nın imzalandığına değinen Kekesi, şöyle devam etti:

''Türkiye kendisine yakın ve önemli gördüğü ülkelerle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Anlaşması imzalıyor. Bu anlaşmayı Macaristan ile de imzalaması, Macaristan'ın Türkiye için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu yıl içinde hem Türkiye Başbakanı'nın çok sayıda bakanla Macaristan'ı ziyaret etmesi hem de Macaristan Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyaret etmeleri bu ilişkilerin ne kadar kuvvetli olduğunun göstergesidir."

Kekesi ayrıca Macaristan'ın, ülkede bulunan Osmanlı dönemi eserlerini koruduğunu, bunların onarımlarının yapıldığını ve bu eserlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için bir aracı olarak da görüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Macaristan ve Türkiye'nin siyasi olarak mükemmel bir ilişkiye sahip olduğunu ve bu ilişkinin ekonomik tarafının da güçlendirilmesi gerektiğini kaydederek, "Türkiye ile Macaristan arasında Yüksek Seviyeli Siyasi İşbirliği Anlaşması imzalandı. Artık bu toplantılarda iş adamlarımızın karşılaştıkları problemler de gündeme geliyor ve bunların çözüm olanakları da konuşuluyor. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü olanak hem Macar hem de Türk iş adamlarına sunulmuş vaziyette" ifadelerini kullandı.

İş forumunu düzenleyen Macar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Andras Rev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ekonomik olarak büyük bir gelişme içinde olduğunu ve bunun yatırım yapmak isteyen Macar şirketler için de bir fırsat olduğunu ifade ederek, "Türk ve Macar ekonomik ilişkileri büyük potansiyele sahip. Macar şirketleri geçmişte sadece komşu ülkeler ve Batı Avrupa ülkeleri ile ticaret yollarını arıyorlardı. Bu yüzden maalesef iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler çok gelişmedi. Ama son yıllarda yaptığımız çıkışlarla bu konuda büyük mesafe katettik. Şimdi Türk ve Macar şirketler sadece kendi aralarında değil aynı zamanda diğer ülkelerde ortak yatırım yapma fırsatlarını da araştırıyorlar" dedi.

İş forumunda Macar Eximbank temsilcisi Eva Kabai ve Kocaeli Sanayi Odası da bir sunum yaptı.

Kaynak: AA