Mersin'de Soma Yürüyüşü

İçel Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının 1. yılında yürüyüş düzenleyerek, faciayı protesto ettiler. KESK İçel Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya, 16 Mayıs Cumartesi günü de Türkiye genelinden katılımla Soma’da miting düzenleyeceklerini bildirdi.

Mersin'de Soma Yürüyüşü
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen, 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasının yıl dönümünde Türkiye genelinde protesto yürüyüşleri düzenledi.

Yürüyüşün İçel ayağı Emek ve Demokrasi Platformu tarafından gerçekleştirildi.

İstiklal Caddesi üzerindeki Özgür Çocuk Parkı’nda toplanan platform üyeleri, saat 11.00’de ‘13 Mayıs Soma Unutma Unutturma’ yazılı pankart açarak yürüyüşe geçti. İstiklal Caddesi ve Kuvayi Milliye Caddesi’ni takiben İçel Vergi Dairesi Başkanlığı’na kadar yürüyen grup, yol boyunca sloganlar atarak tepkilerini dile getirdi. Yürüyüşe katılanlara yol boyunca trafikteki araçların sürücüleri de korna çalarak destek verdi.

Vergi Dairesi Başkanlığı önünde bir günlük iş bırakma eylemi yapan KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi kamu çalışanlarıyla buluşan grup, burada birlikte eylem gerçekleştirdi. Soma’da maden felaketinde yaşamını yitiren 301 işçi için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan grup adına açıklama yapan KESK İçel Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya, “Yüreğimiz Soma’da. Öfkemiz sokakta. Kaza değil, kader değil, fıtrat değil, katliam. Unutmayacağız, affetmeyeceğiz” diyerek tepkisini dile getirdi. Bugüne kadar iş kazalarında kaybettikleri binlerce işçinin acısını yüreklerinde taşıdıklarını belirten Kaya, iş kazalarının engellenebileceğini ve durdurulabileceğini söyledi.



Soma faciasını ‘yüzyılın en büyük işçi katliamı’ olarak niteleyen Kaya, 301 maden işçisinin ölümüne neden olanların yargılandığı Soma davasının başından bu yana takipçisi olduklarını ifade etti.

Davada gerçek sorumluların açığa çıkarılması için sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceklerinin altını çizen Kaya, “Soma’da yaşanan kaza değil, cinayettir. 301 maden emekçisinin ölümü kader değil, katliamdır. Bu katliamın gerçek sorumluları ise hala kamuoyu önünde hesap vermemiştir. Emek-meslek örgütlerinin önerileri dikkate alınmadan hazırlanan yama tedbirlerle iş cinayetlerinin önlenmesi mümkün değildir. İş kazalarına ve işçi ölümlerine dikkat çekmek için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini bildiren Kaya, tüm kesimleri iş kazalarına karşı ortak mücadeleye çağırdı. 16 Mayıs Cumartesi günü Soma‘da bir miting düzenleyeceklerini de dile getiren Kaya, tüm işçi sınıfını ve emek dostlarını mitinge katılmaya davet etti.

Açıklamanın ardından eylem olaysız sona erdi.
Kaynak: İHA