Erbil İle Bağdat Arasındaki Bütçe Gerginliği

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), merkezi Irak hükümetine 2014'te imzalanan petrol ve bütçe anlaşmasına uyma çağrısında bulundu.

Başbakan Neçirvan Barzani'nin başkanlığında Erbil'de gerçekleşen toplantıya Irak Parlamentosu'nda yer alan Kürt milletvekilleri katıldı. Toplantıda, Kürt bölgesinin bütçedeki payını eksik gönderen Bağdat yönetimine nasıl bir tavır alınacağı konusu ele alındı. Basına kapalı 2 saat süren toplantıdan sonra IKBY hükümetinin resmi internet sitesinde bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada, Bağdat ile petrol gönderimi ve bütçe paylaşımı konusunda yaşanan sorunların çözümü için 2 Aralık 2014'te bir anlaşma imzalandığı hatırlatıldı. Kürt yönetiminin söz konusu anlaşmada belirtilen miktarda Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) kontrolünde petrol ihracı gerçekleştirdiği kaydedilen açıklamada, "Ancak Irak hükümeti, bu anlaşmada belirtildiği şekilde Kürdistan bölgesinin bütçedeki payını vermemiştir. Bu nedenle Kürdistan bölgesi ağır bir ekonomik ve mali krizle karşı karşıya kalmıştır. Federal hükümet, üzerine düşeni yapmamıştır" denildi.

Sorunun çözülmemesi durumunda Kürt yönetiminin farklı alternatiflere başvuracağı bildirilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Kürdistan hükümeti, Bağdat'la imzaladığı anlaşmaya ve Irak 2015 bütçesine bağlı kalacaktır. Diyalog ve müzakerelerimiz sonuç vermez ve federal hükümet tavrında ısrar ederse ilgili anayasa maddesini uygulayacağız. Irak hükümeti, bütçe yasasını çiğnerse, biz de 2015 yılı bütçe yasasının 11. maddesine ve Kürdistan Parlamentosunun 2013 yılında çıkarttığı 5 nolu maddeye göre, başka bir yola başvurmak zorunda kalacağız. Kürdistan bölgesinin mali ihtiyaçlarını karşılamak için farklı alternatifleri önümüze koyacağız. Irak hükümetinden yasalara uymasını ve anlaşmalara bağlı kalmasını talep ediyoruz."

Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında yapılan toplantıya katılan Irak Parlamentosu Doğalgaz ve Petrol Komisyonu Başkanı Arez Abdullah, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Federal hükümet, mevcut tavrında ısrar eder ve anayasayı uygulamazsa biz de kendi kaderimizle ilgili kararı veririz" dedi.

Abdullah, sorunun çözümü için Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi'nin, yarın Erbil'e geleceğini bildirdi.

Öte yandan Başbakan Neçirvan Barzani'nin, IKBY Parlamentosu'na gelerek Doğalgaz ve Petrol Komisyonu üyeleriyle göreşeceği ifade edildi.

Merkezi hükümetin, Kürt bölgesine her ay yüzde 17 bütçe payı olarak yaklaşık 1 milyar dolar göndermesi gerekiyor. Ancak merkezi hükümet, "bütçede para yok" diyerek, şimdiye kadar eksik gönderimde bulundu. 2014 yılında dönemin Başbakanı Nuri el-Maliki'nin engellemesi üzerine bütçeden hiçbir pay alamayan Kürt yönetimi, içine girdiği ekonomik krizden çıkmak için İbadi hükümetinden bütçesinin eksiksiz göndermesini talep ediyor. DAEŞ saldırıları sonrası mali krizi büyüyen Kürt bölgesinde Peşmerge, polis ve memurların maaşları düzenli ödenemiyor. Ekonomik sıkıntı nedeniyle bölgedeki yatırımlar da durma noktasına geldi.

Kaynak: AA