Doha Forumu

Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) anlaşmazlıkları çözme konusunda başarısız olduğunu söyledi.

Al Sani, Doha Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Ortadoğu'da istenilen güvenlik ve istikrarın ancak bölgede kronikleşmiş krizler ve anlaşmazlıklara "adil çözüm" bulunarak sağlanacağını belirterek, bu konuda uluslararası toplumun ve özellikle BM Güvenlik Konseyi'nin adil bir tutum sergilemesi gerektiğini kaydetti.

"BMGK'nın anlaşmazlıkların çözümü konusunda başarısız olduğunu" anlatan Al Sani, "Bu durum şiddet ve istikrarsızlığa elverişli ortamların doğmasına neden oluyor" dedi.

Al Sani, "İsrail'in tüm Arap topraklarındaki işgali son bulmadan, Filistin halkına 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan bir devlet kurma hakkı verilmeden Ortadoğu'da barış ve istikrardan söz edilemez" diye konuştu.

Al Sani ayrıca, Güvenli Konseyi ve uluslararası toplumun Suriye'deki krize son verilmesi konusundaki pasif tutumunu da eleştirdi.

Terör, bunun ortaya çıkış nedenleri ve mücadele yollarına da değinen Al Sani, terörle mücadelenin sadece askeri yollarla olmayacağını, terör ile halkların meşru hakları arasındaki ayırımın da iyi yapılması gerektiğini vurguladı.

-Suriye halkının mücadelesi-

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki de akıllı bir hükümetin adil kalkınmanın esası olduğunu söyledi.

Gerçek anlamda istikranın sağlanması için çalışılması çağrısında bulunan Merzuki, "Suriye halkı gerçek istikrara ulaşmak için mücadele veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Katar'da dün başlayan ve 3 gün sürmesi planlanan Doha Forumu'na dünya kamuoyunun önde gelen isimleri, siyasi düşünürler, karar verici mercide bulunan kişiler, parlamento üyeleri, işadamları, akademisyenler, gazeteciler ve uzmanların yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan yaklaşık 500 kişi ile 80 ülkeden bölgesel ve uluslararası kurumlar katılıyor.

Kaynak: AA