Ukrayna'dan Ayrılıkçılara Kınama

Ukrayna, doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların, 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamalarında ağır silahları sergilemesini provokasyon olarak nitelendirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Minsk mutabakatı gereği cephe hattından geri çekilmesi gereken ağır silahların, doğudaki ayrılıkçılar tarafından, 9 Mayıs Zafer Bayramı'nda sergilendiği belirtildi. Bunun Minsk mutabakatının kaba bir ihlali olduğu vurgulanan açıklamada, AGİT Özel Gözlem Misyonunun uyarılarına rağmen ağır silahların yeniden yöreye getirilmesinin bir provokasyon olduğu ve mutabakatı tehlikeye soktuğu kaydedildi.

Ayrılıkçıların barış sürecini bozguna uğratmaya yönelik söz konusu hareketinin kınandığı belirtilen açıklamada, Rusya'nın da olayı kınaması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, doğudaki ateşkesi izleyen AGİT Özel Gözlem Misyonunun, ayrılıkçıların ağır silahlarının geri çekilmesi konusunda en kısa zamanda tepkisini ortaya koymasının beklendiği vurgulandı

Doğudaki ayrılıkçılar, 9 Mayıs Zafer Bayramı dolayısıyla dün düzenlenen askeri geçit töreninde, Minsk mutabakatınca cephe hattından geri çekilmesi gereken çok sayıda askeri araç ve ağır silahları sergilemişti.

Kaynak: AA