Türkiye'nin En Büyük Güneş Enerjisi Santrali Ve Tıp Eğitimi Kompleksi Törenle Açıldı

Türkiye’nin en yüksek kapasiteli güneş enerjisi santrali olma özelliği olan 5.3 MW kapasiteli “İnönü Üniversitesi Güneş Enerjisi Santrali” ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından geliştirilen “Tıp Eğitimi Kompleksi”nin açılışı büyük bir coşku ile gerçekleştirildi.

Türkiye'nin En Büyük Güneş Enerjisi Santrali Ve Tıp Eğitimi Kompleksi Törenle Açıldı
“40’ıncı Yılda 40 Proje” kapsamında yapımı tamamlanan Güneş Enerjisi Santrali ve Tıp Eğitimi Kompleksi’nin açılış törenine Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Yüksek Öğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen’in yanı sıra çok sayıda kamu kuruluşunun ve sivil toplum teşekkülünün yöneticileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İlk olarak Tıp Eğitimi Kompleksi’nin açılış töreni yapıldı. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi binasında gerçekleştirilen törende konuşan Vali Süleyman Kamçı, “İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, sunduğu hizmetler sayesinde hem bölgemizin hem de ülkemizin parlayan yıldızı olmuştur. Öyle ki, tıp merkezimiz yurt dışından hastalara bile umut ışığı olmuş, halkımız şifa aramak için artık büyük kentlere gitmeye ihtiyaç hissetmemiştir. İnanıyorum ki, açılışını yapacak olduğumuz Tıp Eğitimi Kompleksi ile üniversitemizin eli daha da güçlenecek, Tıp Fakültemiz ve hastanemiz çok daha başarılı hizmetlere imza atacaktır” dedi.

Eğitimin ham insanı yetkin kılma faaliyet ve süreçleri olduğunu vurgulayan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu ise, “Bugün burada açılışı yapılacak olan sistem, Tıp Eğitimi Kompleksi, ciddi paralar harcanarak ve eğitimde teknolojinin de altyapısı kullanılarak gerçekleştirilecek bir sistem açılışıdır. Aslında bunların hepsi insana yapılan yatırımdır. İnsana yapılan yatırımlar olmalı ki biz orada kaliteyi ve yetkinliği sağlayabilelim. Eğitimimizin ve özellikle yükseköğretimimizin en önemli sorunlarından bir tanesi çıktılarımızı çok iyi ölçemememizdir. Bu vesileyle burada kurulan kompleks vasıtasıyla çıktı kontrolünün ölçülebileceğine, dolayısıyla yükseköğretimde kalite ve akreditasyona katkı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, “2023 vizyonuna uygun olarak İnönü Üniversitesi’nin her birimi kendi pozisyonunu almıştır” diyen Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen ise şunları söyledi:

Tıp Fakültesi Dekanlığı olarak biz çalışma arkadaşlarımızla birlikte eğitimdeki temel sorunlarımızı masaya yatırdık. Nicelik olarak sorunumuz gözükmemekle birlikte nitelik olarak hem kendi kurumumuzda hem de ülkemiz genelinde tıp eğitiminde ciddi sorunlarımız vardır. Hekimlik, sanatla bilimin bir arada olduğu nadir mesleklerden biridir. Dolayısıyla her sanat kavramında olduğu gibi, usta çırak ilişkisinin olmazsa olmazı olan bir meslek gurubudur hekimlik. Hata kabul etmeyen bir meslek grubudur. Bu amaçla yaklaşık 90 kişilik bir ekibin yoğun çalışması sonucunda 2,5 yıldır tıp eğitimindeki nicelik kavramını nitelik kavramına dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu konuda belli bir noktaya geldik. Bugün geldiğimiz noktada açılışını yapacağımız 300 kişilik 2 adet Elektronik Sınav Salonu, 2 adet Klinik Pratik Sınav Salonu, 8 adet Grup Çalışma Odası, 8 kabinden oluşan Öğrenci Eğitim Polikliniği, Anatomi Morfoloji Altyapısı, Anatomi Beceri Laboratuvarı ve zengin maket parkından oluşan Klinik Beceri Laboratuvarının açılışını yapacağız. Bu çabalarımızın inşallah ülkemizde tıp eğitimine katkı sağlamasını temenni ediyorum.”

Yapılan konuşmalardan sonra Tıp Eğitimi Kompleksi’nin açılışı gerçekleştirildi ve ikinci açılış töreninin yapılacağı Güneş Tarlası alanına geçildi. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Vali Süleyman Kamçı şunları söyledi:

“Çoğu ülkede enerji üretimi için ağırlıklı olarak kömür, petrol ve doğalgaz kullanılmaktadır. Fakat maalesef bunlar fosil yakıtlardır. Dolayısıyla sınırlıdır ve bir gün mutlaka tükenecektir. Ayrıca bu kaynaklar çevre kirliliğine de sebep olmaktadır. Oysaki bu sıkıntıları yaşamamak mümkündür. Açılışını yapacak olduğumuz güneş enerjisi santrali bunun en büyük ispatıdır. Umuyorum ki bu santral, diğer illerimize ve kurumlarımıza örnek olur ve devletimizin enerji ithali için harcadığı milyarlarca dolar ülkemizde kalır. Sayın Rektörümüzün öncülüğünde hayata geçirilen bu santral, bize bir kez daha göstermiştir ki, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla çok kısa bir zamanda dışarıya olan bağımlılığımız sona erecektir.”

Türkiye’de üniversitelerin toplumun kalkınmasında, gelişmesinde refah ve mutluluğunda önemli paylarının olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Bu düşünceler ışığında İnönü Üniversitesi olarak toplumumuzun huzur ve refahı için ülkemizin gerçeklerini, özellikle de sosyal gerçeklerini göz önünde bulundurarak sosyal sorumluluk projelerini önceleyen, belki de Türkiye’nin nadide üniversitelerinden birisiyiz. Bundan önce Malatyalı hayırsever işadamlarımızla Hastane Oteli’ni, ilahiyat fakültesini, ilköğretim okulunu, onlarca meslek yüksekokulunu ve daha birçok projeyi hayata geçirdik. İnönü Üniversitesi, Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezi, Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi ve ülkemizin en büyük Petrol Analiz Laboratuvarına sahip olmanın yanında özellikle çevreye duyarlılık gibi daha birçok alanda model olamaya çalışan bir üniversitedir İnönü Üniversitesi. Üniversitemiz, Ankara’nın doğusunda sahip olduğu en büyük sağlık tesisi ve özellikle kapalı sistem bir hastane olmasının ortaya koyduğu fazla miktardaki enerji ihtiyacını karşılama noktasında da kendi çözümünü üretme gayreti içerisinde girmiştir. Bu gördüğünüz alan, 2014 yılı Mayıs ayında kıraç bir alandı. Buraya, 9 ay gibi kısa bir zaman içerisinde 21 binin üzerinde panel yerleştirildi, 5,3 MW kapasitesi ile Turgut Özal Tıp Merkezi’nin enerji ihtiyacının 1/3’ünü karşılayan ve ülkemizin en büyük güneş enerjisi santrali olan bu santral kuruldu. Eğer bir ülkenin en büyük ekonomik kaybı dışarıdan enerji alarak yaşanıyorsa, ülkenin kurumlarının mümkün olduğu kadarıyla dışa bağımlılıktan kurtarılması konusunda çaba sarf etmesi gerekmektedir. Herhangi bir afet konusunda hastanemizin aciliyet arz eden bölümlerinin enerji ihtiyacı buradan karşılanabilecektir. Söz konusu hizmet bu açıdan da oldukça anlamlıdır. Bunun diğer kurum ve kuruluşlarımıza örnek olmasını diliyorum. Bu duygularla Güneş Enerjisi Santralimizin üniversitemize, ilimize, dolayısıyla ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

İnönü Üniversitesi’nde kurmuş oldukları Güneş Enerjisi Santrali hakkında teknik bilgiler veren Anel Enerji Proje Koordinatörü Enver Kır ise, “Lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmelik çerçevesinde gerçekleştirilen bu projemiz, üniversite kurumu tarafından yaptırılan Türkiye’deki tek projede en yüksek kapasiteli güneş enerjisi santrali olma özelliğini taşımaktadır” dedi.

Konuşmalardan sonra davet edilen protokol mensupları ve çok sayıda davetli tarafından Güneş Enerjisi Santrali’nin açılış kurdelesi kesildi.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ

Turgut Özal Tıp Merkezi’nin elektrik ihtiyacının 1/3’ünü karşılama özelliği bulunan 5,3 MW kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali, 120 bin metrekarelik bir arazi üzerinde kuruldu ve burada toplam 21 bin 177 panel kullanıldı. Söz konusu santralin, bu kapasite ve panel sayısı ile Türkiye’nin en büyüğü olma özelliği taşıdığı kaydedildi. Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yıllık elektrik sarfiyatının 10 milyon TL olduğu ve Güneş Enerjisi Santrali’nin hizmete girmesiyle birlikte enerjide yıllık 3,3 milyon TL’lik bir tasarruf sağlanacağı öğrenildi. Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yıllık enerji ihtiyacının 1/3’ünü karşılama gücüne sahip olan, temiz enerji kaynakları incelendiğinde kolay uygulanabilir, karbondioksit ve sülfür salınımı olmayan, sessiz çalışıp, minimum seviyelerdeki bakım gideri ile dikkatleri üzerine çeken bu projenin, Üniversitenin kendi çabalarıyla ve banka kredisi kullanılarak hayata geçirildiği belirtildi. Güneş Enerjisi Santrali’nin ömrünün en az 25 yıl olduğu ve kendini amorti ettikten en az 18 yıl boyunca maliyetsiz elektrik enerjisi üreteceği öğrenildi.
Kaynak: İHA