Kerry'nin Rusya Ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yarınki Rusya ziyaretinde İran, Suriye ve Ukrayna konularının da aralarında bulunduğu birçok meselenin ele alınması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf'a, günlük basın brifinginde, Kerry'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve diğer Rus yetkililerle Karadeniz kıyısındaki Soçi'de yapacağı temasları soruldu.

Görüşmede İran'ın nükleer programına yönelik müzakereler, Suriye'de devam eden iç savaş ve Ukrayna konularının yanı sıra diğer bazı meselelerin değerlendirileceğini belirten Harf, "(Ziyaret) Rusya ile görüş birliği içinde olduğumuz ve fikir ayrılığı yaşadığımız tüm bu konularda iletişim kanallarını açık tutma çabalarımızın bir parçası. Görüşmenin iyi bir zamanda olacağını düşündüler" diye konuştu.

Kerry'nin Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile muhtelif zamanlarda telefonla görüştüğünü hatırlatan Harf, Kerry'nin bu kez Rus lider Putin ile de görüşeceğini belirtti. Ajandalarındaki konuları Putin ile doğrudan konuşmanın önemli olduğuna vurgu yapan Harf, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye krizinde nerede olduğumuza ve bir tür siyasi geçiş diyaloğuna geri dönülmesine ihtiyaç olduğuna bakıldığında, ki diplomatik sürece dönülmesine ihtiyaç olduğuna inanıyoruz, son aylarda herhangi bir ilerleme görmedik. (Putin ile görüşmenin) Sebeplerinden biri bu. İran ile nükleer müzakerelerde son tarihe yaklaşıyoruz ve Ruslar bu konuda bizimle yan yana hareket etti. Ayrıca Ukrayna'da yaşananlar, Minsk anlaşmasının ihlalinin devam etmesi, Rus ayrılıkçı güçlerin devam eden saldırıları da göz önünde bulundurulduğunda, tüm bu konuların şimdi tartışılmasının anlamlı olacağını düşündük."

Harf, Suriye meselesinin çözümünde ABD'nin sunacağı veya Rus tarafından duymak istedikleri yeni bir diplomatik çabanın bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, "Bakan Kerry ve ekibi burada, Suriye'de siyasi dönüşüm doğrultusunda ilerleme sağlayacak ve tarafları masada buluşturacak Cenevre benzeri diplomatik sürece geri dönülmesinin yollarını uzun süredir düşünüyordu. Dolayısıyla bu, kesinlikle görüşmelerdeki ana konulardan biri olacaktır. Şu anda bulunduğumuz noktaya bakıldığında, belirli bir noktada bu tür siyasi bir diyaloga dönülmesine ihtiyaç olduğunu güçlü bir şekilde hissediyoruz" yanıtını verdi.

Rus yönetiminin Suriye konusunda işbirliğine istekli olduğuna dair herhangi bir ipucu alıp almadıklarının sorulmasıyla da Harf, "Bu, Ruslarla nihayetinde nasıl masaya dönebileceğimize dair oturup konuşacağımız ilk adım" dedi.

- "Terörizmle mücadele, iki ülkenin etkili işbirliği yapabileceği alan"

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a da brifingde Kerry'nin Rusya ziyareti soruldu. İki ülkenin birçok ortak çıkarlarının bulunduğuna işaret eden Earnest, Suriye krizinde de ülkedeki şiddet ve kaosun hiç kimsenin açıkça çıkarına olmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü Suriye içinde şiddet yanlısı aşırılıkçıların tutunacak yer bulması ve güvenli bölge oluşturmaları bölgedeki ülkeler için tehlikeli bir durum ortaya çıkarıyor, ancak bu aynı zamanda dünya üzerindeki ülkeler için de risk doğuruyor. Dolayısıyla bu çabalarda Rusya ile çalışma içerisindeyiz. Ancak daha kapsamlı olarak Dışişleri Bakanı Kerry hem kendi mevkidaşıyla hem de Başkan Putin ile, Ukrayna'nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya ihtiyacımız olduğu, ülkede şiddeti yatıştırmaya yönelik devam eden çabaların da aralarında bulunduğu birçok konuyu görüşecektir."

Kaos içindeki ve savaştan hasara uğrayan bir Suriye'de şiddet yanlısı aşırılıkçıların kendilerine güvenli bir sığınak elde edecek olmasının Rusya'nın çıkarına olmadığını kaydeden Earnest, "Terörizmle mücadele, ABD ve Rusya'nın etkili bir şekilde işbirliği yapabileceği bir alan" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, göreve gelmesinin ardından Rusya'yı ikinci kez ziyaret etmiş olacak. Kerry, Ukrayna krizi patlak vermeden önce Mayıs 2013'te Moskova'da temaslarda bulunmuştu.

Kaynak: AA