Cumhurbaşkanı Erdoğan Belçika'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizi inancımızdan koparmak için 150 yıl uğraştılar. Dün Türkçe ezanla, Türkçe ibadetle bunu yapmaya çalışıyorlardı, bugün terör örgütünün de arkasında olduğu bir grup, o da bakıyorsunuz Kürtçe ezandan, Kürtçe ibadetten bahsediyor. Öylesine şaşırmışlar ki kendilerine yeni Kabe arıyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasselt Ethias Arena'da düzenlenen "Gençlik Şöleni"ndeki konuşmasına, tüm annelerin Anneler Günü'nü kutlayarak başladı.

"Annelerimizi çok sevdik" diyen Erdoğan, salondakilerle birlikte ebediyete intikal etmiş tüm anneler için Fatiha Suresi'ni okudu.

Belçika'da yaşayan Türklerden kültürden spora, ticaretten spora kadar her alanda başarılı işler yapmalarını isteyen Erdoğan, "Yaşadığınız ve yaşamaya devam edeceğiniz her yer sizler için vatandır. Azim, gayret ve sabırla çalışarak gurbeti vatan haline dönüştürdünüz. Elbette Türkiye anavatan olmaya devam edecek. Sizin burada daha güçlü bir şekilde kök salmanız her alanda başarılı olmanız gerekiyor. Gurbeti acı vatandan, yeni vatana dönüştürmekte sizlere büyük görev düşüyor. Bilhassa gençler, sizler milletimizin bu coğrafyadaki yeni alperenlerisiniz. Bu mücadelenizde, yürüdüğünüz bu kutlu yolda Türkiye tüm imkanlarıyla her zaman yanınızda olacak" diye konuştu.

- "Başı öne eğik bir kardeşimi görmek istemiyorum"

Avrupa'daki Türk varlığının kalıcı ve güçlü kılınmasını özellikle salondakilerden rica eden Erdoğan, bunu yolunun da eğitimden geçtiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimin temelinin dil olduğunu, dilin kaybedilmesi halinde ise diğer hiçbir değere sahip çıkılamayacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anadilimiz düşündüğümüz dildir. Çocuklara önce en mükemmel şekilde Türkçeyi öğretecek, sonra da yaşadığınız ülkenin dilini en az onun kadar iyi öğrenmesini sağlayacağız. Ne Türkçeyi ne Felemenkçeyi ne Fransızcayı ne Almancayı tam olarak konuşamayan bir evladımıza nasıl bir gelecek vadedebiliriz? Artık hiçbir çocuğumuz, hiçbir kardeşimiz kendisini bu coğrafyada yabancı olarak görmesin. Sizler artık bu coğrafyanın kendisine, ailesine ve insanlığa karşı sorumluluk sahibi olan asli evlatlarısınız. Dilinize, inancınıza, kültürünüze, medeniyetinize sahip çıktığınız sürece herkesin size saygı duyduğunu göreceksiniz. Öncelikle siz bu vasıflarınızla Belçika toplumunun asli parçası olduğunuz kabul edeceksiniz, sonrada göreceksiniz bunu herkes kabul edecek. Avrupa'nın hiçbir ülkesinde başı öne eğik bir kardeşimi görmek istemiyorum."

- "Salonda sarsılmayacak bir cephe görüyorum"

Mehmet Akif Ersoy'un, "Değil mi cephemizin sinesinde iman bir; Sevinme bir, acı bir, gaye aynı, vicdan bir; Değil mi ortada bir sine çarpıyor, yılmaz, Cihan yıkılsa emin ol bu cephe sarsılmaz" dizelerini okuyan Erdoğan, "Evet burada cihan yılsa şu salonda sarsılmayacak bir cephe görüyorum. Yeter ki siz birliğinize, beraberliğinize, kardeşliğinize sıkıca sahip çıkın. Yeter ki siz dilinize, inancınıza sahip çıkın" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizi inancımızdan koparmak için 150 yıl uğraştılar. Dün Türkçe ezanla, Türkçe ibadetle bunu yapmaya çalışıyorlardı, bugün terör örgütünün de arkasında olduğu bir grup, o da bakıyorsunuz Kürtçe ezandan, Kürtçe ibadetten bahsediyor. Öylesine şaşırmışlar ki kendilerine yeni Kabe arıyorlar.

2011 yılında bu partinin organize ettiği eylemler sırasında Kürtçe ezan okutulmuştu. Diyanet İşleri Başkanımız bu duruma 'Ezan-ı Muhammedi'nin her kelimesi ve cümlesi Şeair-i İslamiye'dendir' diyerek şiddetle karşı çıkmıştır. Sonra bunu da inkar etmeye kalktılar. Hatta alternatif cuma namazları kılma yoluna gittiler.

Bu da yetmedi. Şimdi bu oluşum, 'Biz Diyanet İşleri Başkanlığını kaldıracağız' diyor. Biliyorsunuz Diyanet İşleri Başkanlığımız Kuran-ı Kerim'in Kürtçe mealini hazırlattı ve tüm illere gönderdi. Diyanet İşleri Başkanlığımız Ermenice Kuran-ı Kerim meali de hazırlattı. Tabii bunlar rahatsız oluyor. Her yerde aynı şeyi yapıyorlar. Bunlara cevabı dağdakilerin diliyle değil, sandıkta 7 Haziran'da vereceksiniz."

(Sürecek)

Kaynak: AA