Siverek'te Zazaca Panel Düzenlendi

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde KOZIK (Kürt Dili Derneği) tarafından ilçenin Suat Karataş Caddesinde bulunan Tarihi Gümrük Hanı'nda "Zazaca Lehçesinin Dünü,Bugünü ve Yarını" adlı panel düzenlendi.

Siverek'te Zazaca Panel Düzenlendi

KOZIK Başkanı Kafur Seçilmek'in açış konuşmasını yaptı. Panel'in modaratörü Sefer Bakçı konuşmasında, "2014 yılında açılan derneğimiz şimdiye kadar dil üzerinde çeşitli faaliyetler gerçekleştirdi. Dün akşam bu salonda ilk kez Zazaca Şiir Gecesi düzenlendi ve sorunsuz bir şekilde bitti. Yoğun katılımdan dolayı tüm katılımcılara ve katkı sunanlara teşekkür ederiz. Bu gecede ilk panel çalışmamızı gerçekleştireceğiz. Değerli panelistlerimiz ‘Serkan Naryaprağı ve Haydar Dıljen’le birlikte ‘Zazaca Lehçesinin Dünü, Bugünü ve Yarını’ adlı panelimizle sizlere faydalı olacağımızı umuyoruz" dedi.

Sosyolog ve Dil Bilimci Serkan Naryaprağı’nın Zazaca lehçesinin yapısı, gelişimi ve geçmişi hakkında açıklamalar yapması ve Zazaca lehçesinin en yaygın görüldüğü yerleri, bu bölgelerdeki ismini ve Siverek'te Zazaca lehçesinin genel bir çerçevesini, Zazaca yazan şair ve yazarların bahsetti.

Haydar Dıljen ise, Vate grubu ile Zazaca lehçesinin geçmişteki durumunu ve şimdiki durumunu açıkladı.

Dıljen konuşmasında, Türkiye'de insanların geçmişte kendi anadilinin kıymetini bilmediklerini, şimdi ise anadillerinin kıymetini az da olsa bildiklerine değindi. Dıljen,"Geçmişte Türkiye İsveç Konsolosu, İsveç hükumetine Kürtçe eğitim verdiği için çok ilginç bir tavır sergiledi. Ve Kürtlere anadilde eğitim verilmemesi için çaba sarf etti ancak İsveç Hükumeti bunları kabul etmedi" dedi.

Dıljen son olarak Siverek'te Zazaca lehçesinin gelişmesinin sebeplerini açıklamasıyla konuşmasını bitirdi. Programa katılanlar panelistlere sorular sorarak merak ettikleri konularda cevap aldı.
Kaynak: İHA