Anadolu Ajansı 95 Yaşında

Filistin, Kuveyt ve Faslı siyasetçiler Anadolu Ajansının kuruluş yıl dönümünü kutladı.

Fas Parlamento ve Sivil Toplumla İlişkilerden Sorumlu Bakan Habib eş-Şubani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "AA, uluslararası düzeyde rekabet edecek unsurlara sahip. Sıcak gelişmelerde etkili haber yapmanın zorluğu göz önünde bulundurulduğunda AA haber alanında aşılması çok zor olan bir çeşit tekeli kırdı" dedi.

AA'nın tarafsız ve profesyonel olarak güvenilir bir yayın politikası izlediğini bunun kurumu diğer ajanslardan ayıran bir özellik olduğunu ifade eden Şubani, "Ajansın yayınlarını takip eden biri bu özellikleri fark eder" diye konuştu.

Fas'ta habercilik alanında rekabet ortamının bulunmasından memnun olduklarını söyleyen Şubani, "Anadolu Ajansı, halklar arasında bağların kurulmasında özellikle Fas ve Türk halkları arasındaki ilişkilerde önemli rol oynuyor" ifadesini kullandı.
Şubani, kuruluşunun 95. yıl dönümü dolayısıyla AA'nın sorumlularını ve çalışanlarını kutladı.
Fas Basın ve İfade Özgürlüğü Örgütü Başkanı Muhammed el-Avni de Fas'taki gelişmeler ve bölgesel gelişmelere verdiği öneme bakıldığında, AA'ın önemli bir rolü olduğunu belirtti.

Avni, "AA, yabancı ajansların çok az ilgilendiği yönlerin ve konuların ele alınmasına katkı sağladı. AA, haberin ayrıntılarına, toplumsal değişkenler, kültür, siyaset, uluslararası ilişkiler üzerindeki etkisine önem veriyor. AA, ayrıca ekonomiye de önem veriyor" değerlendirmesini yaptı.
-"AA, Batı'nın tekelini kırdı"-
Fas'ta yayınlanan Ahbar el-Yevm Gazetesi Yayın Müdürü Tevfik Buışrin, AA'nın son yıllarda büyük bir sıçrayış gerçekleştirdiğini ve çatışma bölgeleriyle ilgili haberlere ulaşma konusunda öncü hizmet sunduğunu kaydetti.

Buışrin, AA'nın haberi, diğer uluslararası ajanslarda görülenden farklı şekilde ele almasıyla Batılı ajansların tekelini kırdığını ve bu nedenle AA'ya ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Rabat'taki Basın ve İletişim Yüksek Enstitüsü öğretim üyesi gazeteci Prof. Dr. Muhammed er-Rakraki, AA'nın hızlı haberciliği sayesinde Fas'ta kendini kabul ettirdiğine dikkati çekti. Rakraki, AA'nın Fas'taki birçok basın kuruluşuna kaynak olduğunu bildirdi.
Fetih Hareketi Devrim Konseyi Üyesi Yahya Rabah, "Anadolu Ajansı, yüksek bir profesyonellikle haber ve bilgi akışını kontrolünde büyük uluslararası ajanslarla yarışıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Rabah, "Anadolu Ajansı haberleriyle hakkın tarafında, Filistin davasının tarafında oldu" diye konuştu.

Hamas Milletvekili Huda Naim, "Uluslararası ajanslarla yarışan Anadolu Ajansı, bu alanda Batı'nın tekelini kırdı" dedi.

Anadolu Ajansının Filistin'de yaşananları tüm çıplaklığıyla dünya kamuoyuna duyurma konusundaki çalışmalarını "övgüye değer" olarak nitelendiren Naim, "AA, hakkın yanında yer alan şeffaf yayınları ile özgür Filistin'in sesi oldu" şeklinde konuştu.

AA'nın "Arap dünyasında yaşanan gelişmeler hakkında objektif, şeffaf ve haktan yana" haberleriyle öne çıktığını dile getiren Naim, "AA, Filistin meselesinde herhangi bir siyasi tarafın yanında veya karşısında yer alacak şekilde habercilik yapmadı" görüşünü paylaştı.
Filistin Beyt'ül Hikme Başkanı Ahmed Yusuf da Türkiye'nin AA aracılığı ile Arap ve İslam dünyasının tümüne ulaşmayı başardığını ifade etti.

Yusuf, AA'nın birkaç yıl içinde dünyanın en büyük ajanslarından biri olabileceğine inandığını söyledi.

-"AA, doğru, tarafsız ve hızlı habercilik anlayışıyla dünyada güven kazandı"
Kuveytli siyasetçiler, yaptıkları değerlendirmelerde, Anadolu Ajansının Türkiye ile Arap dünyası arasında köprü kurduğunu belirtti.


Kuveyt'teki Müslüman Kardeşler Teşkilatının siyasi kanadı olarak bilinen İslami Anayasa Hareketi Partisi (HADES) Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed ed-Delal, kuruluşunun 95. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, AA'nın doğru, tarafsız ve hızlı habercilik anlayışıyla dünyada güven kazandığını dile getirdi.
AA'nın meslek etiği gereği siyasi eğilimlerden uzak durduğunu ve Arap dünyasında önemli bir yerinin olduğunu ifade eden Delal, güvenilir bir kaynak olan ajans ile çalışanlarının bugünkü başarılarını gelecekte de sürdürmeleri temennisinde bulundu.
-"AA, Türkiye ile Arap dünyası arasında köprü kurdu"-
HADES Milletvekili Usame eş-Şahin de AA'nın 95. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, "Ajansın başarılarının devam etmesi dileğiyle tüm çalışanlarını tebrik ediyoruz" dedi.

AA'nın haberlerini resmi internet sayfası ve sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan takip ettiğini aktaran Şahin, "AA'nın Türkiye ile Arap dünyası arasında köprü kurduğunu, bu çerçevede Arap kamuoyunun, AA'yla yaptığı işbirliğinden iftihar ettiklerini" anlattı.
Şahin, AA'nın profesyonel ve tarafsız habercilik anlayışıyla öne çıktığını ifade ederek, "Anadolu Ajansı haberlerini gerçekleri çarpıtmadan sunuyor" değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: AA