Uluslararası Yatırım Zirvesi 2015

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 300 milyar dolarlık bir ticaret hacmine doğru inşallah yürümeye başlayacağız" dedi.

Uluslararası Yatırım Zirvesi 2015'in kapanış konuşmasını yapan Bozkır, komşu ülkelerde sıkıntılı bir görüntü olmasına rağmen Türkiye'nin bir istikrar adası olarak gelişmesini sürdürebilmiş olmasının önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'ye 2002-2013 dönemde 136,5 milyar dolarlık doğrudan yatırım geldiğini anımsatan Bozkır, bu rakamın 1984 ile 2002 arasındaki dönemde 14,6 milyar dolar olduğunu, yaklaşık 10 misli bir sıçrama yaşandığını kaydetti.

Doğrudan Yabancı Yatırımlar Endeksi'ne göre Türkiye'nin 2015 yılında dünyanın en çekici 22. ülkesi konumunda olduğuna dikkati çeken Bozkır, AB menşeli yatırımların da Türkiye'ye gelen yatırımlar arasında birinci sırada yer aldığını dile getirdi.

Türkiye'ye 2005 yılana kadar yılda ortalama 1 milyar dolarlık yatırım girişi varken, AB müzakerelerinin başlaması ile bu rakamın 20 milyar dolara kadar çıktığını vurgulayan Bozkır, bu durumun, bu ilişkinin devamının önemini de ortaya koyduğunu ifade etti.

Bunların kolay kazanılan unsurlar olmadığını anlatan Bozkır, Türkiye'nin 2000 yılında tarihinin en büyük bankacılık krizini yaşadığını anımsatarak, "2 banka bu krizden etkilenmiş ve maliyeti 45 milyar dolar olmuştur. Türkiye bu batık bankaların ücretini ödemek zorunda kalmıştır. Bugün itibariyle ödenen bu 45 milyar doların değeri 200 milyar dolardır" şeklinde konuştu.

- "AB ülkelerinde ortalama haftalık çalışma saati süresi 35 iken, bu rakam Türkiye'de 51"

Bakan Bozkır, Türkiye'nin bugün AB'ye üye olsaması halinde, birliğe üye 22 ülkenin ekonomisinden daha güçlü bir ekonomiye sahip olacağını söyledi.

Türkiye'nin genç nüfus avantajına işaret eden Bozkır, bugün Türkiye'de 23 milyon gencin eğitim sisteminin içinde olduğunu, bu rakamın 10-12 Avrupa ülkesinin nüfusuna bedel olduğunu kaydetti.

Bozkır, AB ülkelerinde ortalama haftalık çalışma saati süresi 35 iken, bu rakamın Türkiye'de 51 olduğu bilgisini verdi.

Türkiye'de eskiden parmakla sayılacak zengin varken, bugün son derece yaygın zenginlerin ortaya çıktığını aktaran Bozkır, Türkiye'de son 10 yılda binlerce yeni zenginin çıktığını dile getirdi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine de değinen Bozkır, "Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 300 milyar dolarlık bir ticaret hacmine doğru inşallah yürümeye başlayacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Bozkır'a konuşmasından sonra günün anısına bir hediye takdim edildi. Bozkır da Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'ya bir hediye sundu.

Kaynak: AA