''Kadına Yönelik Şiddet''

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ayten Can, Ege Bölgesi'nde üç kadından birisinin fiziksel, ekonomik veya sözlü şiddete maruz kaldığını bildirdi.

Can, yaptığı açıklamada, son yıllarda artış gösteren şiddet olaylarına kadınların genellikle çaresizlik nedeniyle katlandığını savundu.

"Araştırmalara göre, Ege Bölgesi'nde üç kadından biri fiziksel, ekonomik ve sözlü şiddete maruz kalıyor" diyen Can, özellikle son iki yılda şiddet olaylarının önüne geçmek için yoğun çalışmalar yapıldığını ancak hala istenilen neticelerin alınamadığını belirtti.

Kadına yönelik şiddetin insan hakkı ihlali olduğunu ve kanunda "şiddet" olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranışı ifade ettiğini kaydeden Can, Aydın'ın aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarında Türkiye genelinde 7'nci sırada bulunduğunu anlattı.

Eğitim seviyesi Türkiye ortalamasının üzerinde olan Aydın'da her iki kadından birisinin şiddete maruz kalmasının düşündürücü olduğunu vurgulayan Can, bunda medyanın da rolü olduğunu söyledi.

Medyanın, özellikle şiddet haberlerini cinsiyetçi bir bakış açısı ile vermek yerine toplumsal cinsiyetçi bakış açısıyla değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Can, böylece şiddet olaylarının kısmen de olsa önlenebileceğini dile getirdi.

Araştırmalarında kadınların genel olarak tartışma ya da ailevi nedenlerden dolayı şiddete maruz kaldığını tespit ettiklerini aktaran Can, özellikle ev hanımlarının ilk sıralarda yer aldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA