Bilecik'te ''Biyoterörizm''Konferansı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Cihan Darcan, "Biyoterörizm, mikroorganizmalar ve mikroorganizma bitki, hayvanlardan elde edilen kimyasal ajanlar kullanılarak yapılan insan, hayvan veya bitkileri hedef almış, ekonomik, sosyal zarar vermek amaçlı yapılan saldırılardır" dedi.

Bilecik'te ''Biyoterörizm''Konferansı
Darcan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen "Biyoterörizm" konferansta, biyolojik silahların hedefi sadece insanlar olmadığını belirterek, silah ajanlarının, bir ülkenin hayvan populasyonuna, tarım ürünlerine ve öz kaynaklarına zarar verebilmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.

Gıdalarda biyolojik ajanların etkisi sonucu meydana gelen kontaminasyon, o ülkede besin kaynaklarının tüketimini sınırlayarak açlık durumunun ortaya çıkmasına neden olabileceğini örneklerle anlatan Darcan, şöyle konuştu:

"Biyoterörizm, mikroorganizmalar ve mikroorganizma bitki, hayvanlardan elde edilen kimyasal ajanlar kullanılarak yapılan insan, hayvan veya bitkileri hedef almış, ekonomik, sosyal zarar vermek amaçlı yapılan saldırılardır. Bir ülkenin bitki kaynaklarına ve hayvanlarına hedef alabilirsiniz. Gıda terörizminin ön plana çıkmasının en önemli nedenleri, hayvan yetiştiriciliğinde yapılan yoğun ve konsantre uygulamalar, çiftlik hayvanlarının hastalıklara karşı duyarlılaşması, besin zinciri ve yetiştirme uygulamalarındaki güvenlik ve kontrol yetersizliği, bireysel üretimden entegre üretime geçiş olarak belirlenmiştir. Günümüzde 43 mikroorganizmanın biyolojik silah olarak kullanılabilme potansiyeldedir."

Konferansa, Vali Ahmet Hamdi Nayir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Vali Yardımcısı Mustafa Güney ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA