Alara İçin Okulda ''Engel''Kalmadı

Serebral Palsi (SP) hastası Alara Yakan, bir çok engelli öğrencinin okulda karşılaştığı sorunları yaşamıyor.

Öğrenim gördüğü Aydın Atatürk Anadolu Lisesi'ndeki fiziki şartlar yeniden düzenlenen Alara için engelli rampası, özel lavabo ve tuvalet yapıldı, öğrencinin elektrik kesintilerinden etkilenmemesi için sınıfı zemin kata taşındı.

Aydın Atatürk Anadolu Lisesi'nde idareci, öğretmen ve öğrenciler, okulun tek engelli öğrencisi Serebral Palsi (SP) hastası Alara Yakan'ın başarısı için tek yürek oldu.

Okul Müdürü Bahattin Akaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alara'nın, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamındaki sınavla geçen yıl 9. sınıfa kaydolduğunu söyledi.

Tekerlekli sandalye kullanan öğrenci için öncelikle fiziki şartların düzenlendiğini anlatan Akaydın, engelli asansörünün aktif hale getirildiğini, engelli rampası, lavabosu ve tuvaleti yapıldığını belirtti.

- ''Başarısı sürekli artıyor''

Asansör bulunmasına rağmen olası bir elektrik kesintisi göz önüne alınarak öğrencinin sınıfının zemin kata taşındığını bildiren Akaydın, Alara'nın sınıf arkadaşlarının da çalışmalara destek verdiğini bildirdi.

Düzenleme yaparken Alara'ya eğitim sürecinde fırsat eşitliği sağlamayı hedeflediklerini aktaran Akaydın, şunları kaydetti:

"Her öğrencimizin başarı ve mutluluğu için üzerimize düşen görevler olduğunun bilincindeyiz. Öğrencimizin, arkadaşları gibi rahat hareket etmesi için gerekli fiziki düzenlemeler yapıldı. Alara da okuldaki tüm imkanlardan diğerleri gibi yararlanabiliyor. Bu bizim için çok önemli. Ayrıca gerek biz idareciler, gerekse öğretmenleri Alara ile sürekli irtibat halindeyiz. Öğrencimize yönelik tüm rehberlik çalışmaları düzenli sürdürülüyor. Fiziki düzenlemeler ve özel eğitim programları sayesinde öğrencimizin başarısının sürekli arttığını görüyoruz."

-"Duyarlılıktan dolayı minnettarız"

Aydın'da avukatlık yapan Alara Yakan'ın annesi Fatma Yakan ise kızının erken doğum nedeniyle SP tanısı ile dünyaya geldiğini, hayattan kopmaması ve başarısı için mücadele ettiklerini dile getirdi.

Alara'nın, toplum içinde kaynaşarak yaşayabilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Yakan, bu süreçte okulda sunulan imkan ve destek için teşekkür borçlu olduklarını aktardı.

Tekerlekli sandalye kullanmasına rağmen kızının eğitim sürecinde diğer öğrencilerden farkı bulunmadığına işaret eden Yakan, şunları kaydetti:

"Alara'nın okula giriş ve çıkışta kullandığı rampa, asansör, engelli tuvaleti ve lavabo var. Tüm bunlar çocuğumuzun yaşamını kolaylaştıran şeyler. Her şey fiziki koşullarla bitmiyor. Alara için özel toplantılar oluyor. Öğretmenler bir araya gelerek çocuğumuz için neler yapılabileceğini, başarısını sürekli değerlendiriyor. Okulda idarecisinden öğretmenine, öğrencilerden hizmetlilere, kantin görevlilerine kadar herkesin yaklaşımı, sıcak ilgisi, sevgisi, Alara'yı çok mutlu kılıyor. O mutlu olunca, bizler de mutlu oluyoruz. Okulda gösterilen bu duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyoruz."

-Arkadaşları hep yanında

Alara Yakan'ın arkadaşları da ellerini kullanamayan öğrencinin okul içinde tekerlekli sandalye ile dolaşabilmesi için destek veriyor.

Sıra arkadaşı Sait Çevik, Alara'yı tekerlekli sandalye ile teneffüslerde bahçeye çıkararak dolaştırdığını, yemeği beraber yediklerini söyledi.

Yağmur Öncer de Alara'ya ellerinden gelen tüm desteği vermeye çalıştıklarını anlattı.

Kaynak: AA