Çanakkale Türküleri Londra'da Seslendirildi

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında Türk ve İngiliz sanatçılar Çanakkale türkülerini Londra'da düzenlenen konserde seslendirdi.

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği, Londra Büyükelçiliği Kültür, Turizm ve Tanıtma Müşavirliği ile Yunus Emre Enstitüsü ortaklığında, başkent Londra'daki Kings Place Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen, "Gelibolu Şarkıları: Keder Aynı Dili Konuşur" adlı konserde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü sanatçıları, aralarında dünyaca ünlü merhum Azeri bestekar Vasıf Adıgüzelov'un "Çanakkale Oratoryosu-1915" isimli eserinden 4 aryanın da bulunduğu 13 Türkçe eser seslendirdi.
Konserde ayrıca, iki İngiliz sanatçı da 1915 yılında Çanakkale Savaşı'nda genç yaşta hayatını kaybeden İngiliz bestekar William Denis Browne'un bestelediği 3 eseri icra etti.
Etkinlikle ilgili konuşan Londra Büyükelçiliği Kültür, Turizm ve Tanıtma Müşaviri Ali Selçuk Can, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı kapsamında ortak acıların Türk ve İngiliz sanatçılar tarafından müzik ve şiir yolu ile dile getirildiği bir buluşmaya katkı vermekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü Londra Müdürü Mehmet Mehmet Şen de "Birbirine karşı savaşmış insanların torunları olarak, birlikte sanatsal bir faaliyet yapmak bizleri hem duygulandırıyor hem de savaşmadan bir arada yaşayabilme adına ümit veriyor" dedi.

Çanakkale Savaşları'nda hayatlarını kaybedenlerin anıldığı etkinliğin kapanış bölümünde de biri Türk, diğeri İngiliz 2 sanatçı tarafından tiyatral şiir performansı sergilendi.
Kaynak: AA