Kütüphane Ve Müzeler Müdürlüğü'ne Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı-Verimlilik Ödülü

Atatürk Kitaplığı’nda bulunan Osmanlı Dönemi Nadir Eserlerin Kataloglanması, Dijital Ortama Aktarılması ve Elektronik Ortamda Kullanıma Sunulması’ projesi kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Verimlilik Proje Ödülü verildi.

Kütüphane Ve Müzeler Müdürlüğü'ne Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı-Verimlilik Ödülü
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Verimlilik Proje Ödülü, önceki gün Ankara Ticaret Odası Congrezium Salonunda düzenlenen törenle takdim edildi.

Müdürlük bu ödülü, ‘Atatürk Kitaplığı’nda bulunan Osmanlı Dönemi Nadir Eserlerin Kataloglanması, Dijital Ortama Aktarılması ve Elektronik Ortamda Kullanıma Sunulması’ projesi ile Kamu Kurumları Kategorisinde aldı. Böylece Atatürk Kitaplığı Nadir Eserler Koleksiyonlarına ait 4 milyon 500 bin adet dijital görüntü Kütüphane Sayısal Arşivinde Araştırmacıların hizmetine sunuldu.

Uluslararası kütüphanecilik standartlarına uygun olarak, Nadir Eserlere ait sayısallaştırılmış 4.5 milyon adet görüntüye: www.ibb.gov.tr adresinden veya https://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr/ adresinden erişilebilinir. Sistem halen, sisteme üye yerli ve yabancı 7 bin araştırmacı tarafından aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, Verimlilik Ödülü’nü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu’ndan aldı.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından finanse edilen Sayısallaştırma Projesi; yoğun bir şekilde kullanılan kütüphane koleksiyonlarının çeşitli mantar ve böceklerden kaynaklanan tahribatının önüne geçebilmek ve günümüz teknolojik imkânları ışığında araştırmacılara daha etkin hizmet verebilmek amacıyla kütüphanede bulunan nadir eserlerin sayısal ortama aktarılmasını amaçlamıştır.

İBB, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SAYISAL ARŞİVİNE SAHİP OLACAK

Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü 4.5 milyon Nadir Esere ilave olarak, Osmanlıca ve yabancı dilde, Gazete ve Dergi gibi 1,5 milyon süreli yayının sayısallaştırılarak, internetten erişime açılması çalışmasını da önümüzdeki Haziran ayı sonunda tamamlayacak. Böylece İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı 6 milyon adet dijital Nadir Eser Arşivi ile Türkiye’nin En Büyük Sayısal Arşivi sahipliğini koruyacak.

Atatürk Kitaplığı 15 Eylül 2014 tarihinden bu yana, ‘Hiç Kapanmayan Kütüphane’ sloganıyla, Türkiye’de ilk kez, 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Halen 21 adet Kütüphane ile İstanbullulara hizmet veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Klasik Kütüphane Hizmetleri yanı sıra, görme engellilere yönelik Eyüp’teki Sesli Kütüphane, Bağcılar’da Nasreddin Hoca, Sultangazi’de Hacı Bektaş-ı Veli Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Fatih’te Muhsin Ertuğrul Tiyatro Kütüphanesi, Balat’ta Kadın Eserleri Kütüphanesi gibi ihtisas kütüphaneleri ile de farkını ortaya koyuyor. Eyüp’teki Sesli Kütüphanede 4 bin adet sesli kitap görme engelli vatandaşları bekliyor.

21 adet kütüphanenin 15 adedi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş döneminde hizmete alındı.
Kaynak: İHA