Uluslararası İslami Türk Edebiyatı Sempozyumu Sona Erdi

Uluslararası İslami Türk Edebiyatı Sempozyumu sona erdi. Türk edebiyatı ve dünya edebiyatlarında Kur’ân-ı Kerim’in tesirini irdeleyen bilgi şöleninin ikinci günü yedi oturum gerçekleştirildi. 25-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Bostancı Dedeman Otel’de yapılan sempozyum, 13 oturumdan oluştu. Sempozyumda araştırmacı ve akademisyenlerin sunduğu 50 tebliğin daha sonra kitap olarak okuyuculara sunulacağı müjdelendi.

Uluslararası İslami Türk Edebiyatı Sempozyumu Sona Erdi
Sempozyumun konuşmacılarından Prof.Dr. Davut Aydüz, Hz. Yusuf Kıssasını edebi eserde bulunması gereken temel kurgular açısından değerlendirdi. Hz. Yusuf Kıssasının edebi bir roman tadında olduğunu ifade eden Prof.Dr. Aydüz, “Bu kıssa sadece Hz. Yusuf’un hayatını anlatmaz, edebi özellikleri de içerisinde barındırır ve ders verir” dedi. Yazar Ronald B. Tobias’a göre bir eserde bulunması gereken 20 temel kurgu olduğunu söyleyen Aydüz, bu kurguların Hz. Yusuf kıssasında da bulunduğunu vurguladı.

Prof.Dr. Mustafa Akçay da, Kur’an mealleri hakkında bilgi vererek “Hangi döneme bakarsanız bakın, buna günümüz de dahil olmak üzere iktidarlar halkı etkilemek adına en hassas noktaları olan dini, gündemlerine alarak konuşmalarını yaparlar” dedi.

Sempozyumda, Doç.Dr. Sezai Coşkun, ‘Sezai Karakoç’un Diriliş Düşüncesinde Kur’an-ı Kerim’, Doç.Dr. Ayşen Koca, ‘Kırgız Halk Şiirinde Din ve Kur’ân’, Doç.Dr. Ergün Koca, ‘Karahanlı Dönemi Eserlerinde Kur’ân ve Hadis Etkisi Üzerine’, Doç.Dr. Faik Elekberov, ‘Azerbaycan Edebiyatında Kur’an-ı Kerimin Tesiri’ konularında tebliğ sundular. Sempozyum, Yrd. Doç. Dr. Hasan Ahmet Gökçe, Prof. Dr. Menderes Coşkun, Prof.Dr. Ramazan Gülendam’ın yer aldığı bir değerlendirme oturumuyla sona erdi.
Kaynak: İHA