Hindistan'da El-cezire'ye Yayın Yasağı

Hindistan hükümeti, yayınladığı Keşmir haritalarının yanlış olduğu gerekçesiyle El Cezire haber kanalına 5 günlük yayın yasağı getirdi.

Kanal açıldığında televizyon ekranına, Hindistan Bilgi ve Yayın Bakanlığı'nın kararıyla El Cezire'nin yayınının 22-26 Nisan tarihleri arasında durdurulduğu notu yer aldı.
Üst düzey bir hükümet yetkilisi, kanalın 2013-2014 yıllarında yayınlarında kullandığı bazı Hindistan haritalarında Cammu ve Keşmir'i Hindistan'ın bir parçası olarak göstermediğini, yayın yasağı kararının bu nedenle alındığını belirtti.

El Cezire İngilizce haber kanalı, yayın yasağına dair internet sitesinde yaptığı açıklamada, hükümetin kararını eleştirdi.

Hükümetin uyarısının ardından haritaların hemen değiştirildiğine değinilen açıklamada, "Dış yazılım firmaları tarafından üretilen haritalar da Keşmir'i Hindistan'ın parçası olarak göstermemiştir ancak şimdiye kadar buralara benzer bir yaptırım uygulanmamıştır" denildi.
Keşmirliler ise hükümetin bu kararının, uluslararası haber kanallarının yayınlarını kontrol etme amacı taşıdığını söyledi.

Keşmirli direniş liderlerinden Mirveyz Ömer Faruk, Keşmir'deki ateşkes sınırının geçici bir sınır olduğunu hatırlatarak "Keşmir, Hindistan'ın bir parçası değil, El Cezire'nin yayınları doğruydu" dedi.

Ancak El Cezire'nin Keşmir sorununa ilgisizliğinin kendilerini hayal kırıklığını uğrattığını ifade eden Faruk, "Umarız El Cezire, Keşmir sorununa Batı ve Hint medyasından farklı olarak adaletli biçimde yaklaşır" diye konuştu.

Keşmir, Pakistan ve Hindistan arasında bölünmüş durumda ve iki ülke de eyaletin tamamının kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Keşmir sorunu nedeniyle 1947, 1965 ve 1999 yıllarında üç kez savaşan iki ülke arasındaki ilişkilerde zaman zaman gerginlikler yaşanıyor.
Eyalette 1989'dan beri Hint yönetimine karşı savaşan ve Keşmir'in bağımsızlığını veya Pakistan'la birleşmesini isteyen çok sayıda grup bulunuyor. Yarım milyondan fazla Hint askerinin bulunduğu eyalette, Hindistan ordusu ise Keşmirli direnişçiler arasındaki çatışmalarda bugüne kadar 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor.
Kaynak: AA