Asya-afrika Zirvesi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'nin Batı ile Doğu'nun, Kuzey ile Güney'in uzlaşmasını amaçlayan aktif ve çok boyutlu bir dış politika izlediğini söyledi.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da başlayan "Asya-Afrika Zirvesi"ne katılan Başbakan Yardımcısı Arınç, konuşmasına zirveye ev sahipliği yapan Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo'ya teşekkür ederek başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu temsilen zirveye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Arınç, "Sayın Erdoğan ve Davutoğlu'nun en kalbi selamlarını tüm katılımcılara iletiyorum" dedi.

Türkiye'nin 60 yıl önce Bandung Konferansı'na davet edildiğini ve bu zirveye aktif bir şekilde katıldığını hatırlatan Arınç, "Türkiye, Bandung ilkeleri üzerine kurulan Bağlantısızlar Hareketi'ni her zaman yakından izlemiş ve güçlendirilmesine yönelik olarak atılan önemli adımları desteklemiştir. Bugün burada Bandung ruhuyla hazırlanmış olan, 'Bandung Mesajı 2015', 'Yeni-Asya Afrika Stratejik Ortaklığı'nın Canlandırılması Deklarasyonu' ve 'Filistin Deklarasyonu' belgelerinde bu ilkeleri güçlü bir şekilde görmekten derin memnuniyet duymaktayım" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye'nin, Batı ile Doğu'nun, Kuzey ile Güney'in uzlaşmasını amaçlayan aktif ve çok boyutlu bir dış politika izlediğini belirterek, "Afro-Avrasya ülkesi olarak Türkiye'nin küresel politikalara açılım hedefi, sadece geçici bir siyasi ve ekonomik beklentinin değil, tam aksine güçlü tarihi ve kültürel yönleri bulunan bir geleneğin sonucudur. Bu bağlamda, Türkiye'nin Afrika ile ilişkileri ve işbirliği önümüzdeki yıllarda Türk dış politikasının temel yönelimlerinden birini teşkil etmeyi sürdürecektir" ifadesini kullandı.
- "Türkiye, uluslararası ihtilafların çözümü için küresel çok taraflılığı savunuyor"
Konuşmasında Türkiye'nin, bir Asya ülkesi olarak, kadim 'İpek Yolu' boyunca yer alan birçok ülkeyle müşterek tarihi ve kültürel değerlere sahip olduğunu vurgulayan Arınç, Türkiye'nin izlediği çok boyutlu dış politikanın bir ayağı olarak, bu bölgedeki altı ülkeyle ilişkilerini stratejik ortaklık düzeyine çıkardığının altını çizdi.
Arınç, Türkiye'nin bölgesel barışa katkı bakımından, Müslümanların azınlık olarak sıkıntı yaşadığı ülkelerdeki durumu yakından takip ettiğini, barış ve diyalog süreçlerine aktif bir şekilde katkı sağladığını dile getirerek, "Bu bölgelerle ikili ve çok taraflı düzeyde siyasi, ekonomik ve yatırım boyutlu angajmanlara ilaveten Türkiye, uluslararası ihtilafların çözümü için küresel çok taraflılığı savunmakta ve bu çerçevede BM'yi ana platform olarak desteklemektedir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye'nin çok sayıda barışı koruma misyonuna aktif bir şekilde katıldığını, öte yandan bunun kalıcı barış ve istikrar için yeterli olmadığına inandığını belirterek, kalıcı barış ve siyasi istikrarın, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine bağlılıkla mümkün olacağının ve sürdürebilir adil bir kalkınma hedefine ancak bu şekilde ulaşabileceğinin düşünüldüğünü söyledi.

Arınç, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir kalkınma ve büyüme çabalarını güçlü bir şekilde desteklediğini ve insani yardım bakımından 4. büyük bağışçı ülke olduğunu sözlerine ekledi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, iki gün sürecek zirvede ikili temaslarda da bulunması bekleniyor. Bülent Arınç, cuma günü Bandung şehrine giderek "Asya-Afrika Konferansı'nın 60. Yıl Dönümü ile Yeni Asya-Afrika Stratejik Ortaklığı'nın 10. Yıl Dönümü Anma Töreni"ne katılacak.
1955 Asya-Afrika Konferansı'nın (Bandung Konferansı) 60. yıl dönümünde düzenlenen zirveye, 56 Asya-Pasifik ülkesi ile 54 Afrika ülkesi davet edildi.
1955 Bandung Konferansı'nın devamı niteliğindeki zirvede, Asya ve Afrika ülkelerinin kalkınma sorunlarının ele alınması öngörülüyor ve bu ülkelerin ortak sorunlarına çözüm bulunabilmesi için iki kıta arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Kaynak: AA