Güney Afrika'da Yabancı Düşmanlığı

Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jacob Zuma, ülkedeki Afrikalı göçmenleri hedef alan şiddet olaylarını kınadı.

Zuma, parlamentoda yaptığı konuşmada, Afrikalı göçmenlerin maruz kaldığı saldırılara ilişkin "Şiddet olaylarını en sert şekilde kınıyoruz. Saldırılarla, insan hakları, onuru ve yaşam hakkı gibi tüm değerler ayaklar altına alınmaktadır" dedi.

Ülkesinin, "yabancı düşmanlığı, ırkçılık, eş cinsel düşmanlığı ve cinsiyet ayrımı" gibi tüm hoşgörüsüzlüklere karşı olduğunu belirten Zuma, tüm problemlerin diyalog ve barışçıl bir yolla çözülmesi gerektiğini bildirdi. Zuma, şiddet olaylarına son verilmesi ve sağduyulu davranılması çağrısı yaptı.
Saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen ve yaralılara acil şifa temennisinde bulunan Zuma, emniyet birimlerine yabancı vatandaşların korunması için gereken önlemleri almaları talimatı verildiğini kaydetti.

Bu arada muhalefet, şiddet olaylarına yanıt vermekte geç davrandığı gerekçesiyle Zuma'yı eleştirdi.

Muhalif Ekonomik Özgürlük İçin Mücadeleciler Partisi Genel Başkanı Julius Malema, Zuma'nın olaylardan sorumlu olduğunu öne sürerek, "Zuma, oğlunun kışkırtıcı açıklamalarına mani olamadı. Ailesinde otorite sağlayamayan birisi nasıl olur da ülkeyi yönetebilir" ifadesini kullandı.
Güney Afrika Cumhuriyeti medyasında Zuma'nın oğlu Edward Zuma'nın, "Hükümet, yabancı vatandaşlara ev sahipliği yapmayı durdurmalı" açıklamaları, yer almıştı.
Öte yandan, Etiyopya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Etiyopya'nın Pretoria Büyükelçisi Mulugeta Halil'in, Güney Afrika İçişleri Bakanı ile bir araya geldiği kaydedildi.
Açıklamada, Büyükelçi Halil'in, Güney Afrikalı bakanla "Durban kentindeki yabancıları hedef alan barbarca saldırılar ve ülkede yaşayan Etiyopya vatandaşlarının korunması" meselesini görüştüğü ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, Mulugeta ile büyükelçilik çalışanlarının, bölgedeki Etiyopyalıların durumunu incelemek ve yerinde bilgi almak için Durban'ı ziyaret ettiği belirtildi.
Durban kentinde, Güney Afrikalı çeteler geçen hafta Afrikalı göçmenlerin ev ve iş yerlerini basmıştı. Göçmenleri işlerini çalmak ve suç işlemekle itham eden çeteler, yabancılara ait ev ve iş yerlerini yağmalamış, çok sayıda göçmeni evlerinden çıkarmıştı. Olaylarda 6 kişi hayatını kaybetmişti.
Güvenlik endişesi yaşayan çok sayıda göçmen, geçici mülteci kamplarında barındırılıyor.
Güney Afrika'nın sahil kenti Durban'da binlerce kişi dün, ülkede Afrikalı göçmenleri hedef alan yabancı düşmanlığına karşı "Afrika düşmanlığına hayır" pankartlarıyla yürümüştü.
Ülkede, çoğunluğu kayıt dışı çalışan yüz binlerce Afrikalı göçmen yaşıyor. Göçmenlerin ev ve iş yerleri, hükümeti protesto gösterilerinde sıklıkla yağmalanıyor. Güney Afrika'da 2008 yılında meydana gelen yabancılara karşı şiddet olaylarında da 50 Afrikalı göçmen hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA