Uaea Heyeti İran'da

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) heyeti, İran'ın başkenti Tahran'da yetkililerle bir araya geldi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, UAEA güvence denetimlerinden sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Tero Varjoranta'nın başkanlığındaki üst düzey heyet, İran'ın UAEA daimi temsilcisi Rıza Necefi, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve nükleer müzakereci Hamid Baidinejad ve İran Atom Enerjisi Kurumu temsilcileriyle görüştü.
İran'ın nükleer çalışmalarının ele alındığı görüşmede Baidinejad, "İran'ın nükleer faaliyetleri kapsamında UAEA'nın soruları sonsuza kadar devam edemez. Çünkü bu soruların birçoğu düşman ülkelerin ortaya attığı iddialardır. Bizim amacımız, UAEA'ye yardım ve destek sağlamaktır" değerlendirmesinde bulundu.
İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında, geçen yıl Kasım ayında Cenevre'de İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde anlaşma sağlanmıştı. Bu anlaşma çerçevesinde UAEA, her ay İran'ın nükleer faaliyetleri hakkında 5+1 ülkelerine rapor veriyor.
İran ile Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya'dan oluşan "5+1 ülkeleri", İran'ın nükleer programı üzerinde aylardır süren müzakereler sonucunda bu ay başında uzlaşıya varmıştı. 30 Haziran'a kadar nihai anlaşmaya varılması planlanan uzlaşıyla İran, yıllardır ABD, AB ve BM tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

Kaynak: AA