Sudan'daki Seçimler

Sudan İçişleri Bakanı İsmet Abdurrahman Zeynelabidin, ülke genelinde şu ana kadar seçimin seyrini değiştirecek herhangi bir şiddet olayı yaşanmadığını belirtti.

Devlet başkanı, parlamento ve federal meclis üyelerinin belirleneceği seçimlerin üçüncü gününde başkent Hartum'da bulunan yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelen Zeynelabidin, ülke genelinde sükunetin hakim olduğunu, insanların demokratik haklarını rahat bir şekilde kullandıklarını ancak bazı bölgelerde istenmeyen olayların yaşandığını belirtti.

Darfur'daki silahlı çatışmaların tamamen bittiğini ve sadece "bazı çetelerin" şiddete başvurduğunu söyleyen Zeynelabidin, "Buna rağmen üçüncü gününe kadar seçimin seyrini değiştirecek herhangi bir şiddet olayı meydana gelmedi" ifadelerini kullandı.
Güney Kordofan bölgesinin güneyindeki Delec kentinde bazı şiddet olaylarına tanık olunduğunu söyleyen Zeynelabidin şöyle devam etti:
"Sadece Güney Kordofan'da ve Mavi Nil'in bazı bölgelerindeki köylerde ve kırsal noktalarda, silahlı çeteler saldırılar düzenledi ve maalesef bu şiddet olaylarından masum siviller etkilendi. 2'si çocuk, 2'si kadın 4 kişi hayatını kaybetti, 16 kişi yaralandı. Bu saldırıları düzenleyen çetelerin liderleri ve bazı üyeleri öldürüldü, bir kısmı da yakalandı."
- "Silahlı grupları Güney Sudan destekliyor"
Zeynelabidin, Sudan'da istikrar istemeyen bazı dış güçlerin ülkeyi karıştırmaya çalıştığını savunarak, "Güney Sudan, silahlı gruplara elinden geldiğince silah desteği sağlıyor ve onları kendi sınırları içinde barındırıyor. Tabii ki onların da arkasında İsrail ve Batı ülkeleri var" dedi.

Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in liderliğini yaptığı Milli Kongre Partisi kaynaklarına göre, ülke genelinde halkın büyük çoğunluğu seçime katılırken muhalifler katılımın çok düşük olduğunu savunuyor.
Yaklaşık 38 milyon nüfuslu Sudan'da, pazartesi günü başlayıp yarın sona erecek seçimlerde, devlet başkanı, 450 üyeli Milli Meclis ve Sudan Federal Yasama Meclisi'nin üyeleri belirlenecek. Yaklaşık 13 milyon kişinin oy kullanacağı seçimde, devlet başkanlığı için aralarında Beşir'in de bulunduğu 16 aday, parlamento için de 44 parti yarışıyor.
Sudan'ı 26 yıldan bu yana yöneten Beşir ve lideri olduğu Milli Kongre Partisi, seçimlerin "favorisi" olarak gösterilirken, muhalefet seçim kampanyasının eşit şartlarda gerçekleşmediğini savunuyor.
Muhalefetteki güçlü partilerden Hasan Turabi liderliğindeki Halk Kongre Partisi ile Sadık Mehdi'nin Milli Ümmet Partisi başta olmak üzere bazı gruplar, "değişim olmayacağı" gerekçesiyle seçimleri boykot edeceklerini duyurmuştu.
Sudan'da bugün sona ermesi planlanan seçimlerde oy verme işleminin 1 gün uzatıldığı bildirilmişti
Kaynak: AA