Mali'deki Olaylar

Mali'de ayrılıkçı Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA), Cezayir anlaşması müzakere etmek üzere Cezayir'e bir heyet gönderdi.

CMA yayımladığı açıklamada, Azavad Arap Hareketi'nin (MMA) Genel Sekreteri Sidi Brahim Uld Sidatt önderliğindeki heyetin, anlaşmayı imzalamalarını engelleyen unsurları görüşmek üzere Cezayir'e gittiğini bildirdi.
Koordinasyon, kalıcı barış kapsamında adil bir çözüm bulmak amacıyla uzlaşma müzakerelerine katılmaya devam edeceklerini de vurguladı.
Mali'nin kuzey bölgesi, ocak 2012'de hükümete bağlı güçler ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra silahlı gruplar tarafından ele geçirilmişti. Çatışmaların yüz binlerce kişinin ayaklanmasına neden olması üzerine hükümet, Fransa'dan askeri yardım istemişti.
Hükümet, Cezayir ve uluslararası toplumun desteğiyle temmuz 2014'te başlattığı uzlaşma görüşmeleri sonucu 1 Mart'ta 6 silahlı grupla Cezayir anlaşmasına imza atmıştı.
Ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi'nin bağlı olduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu anlaşmayı imzalamamıştı.
CMA, geçen ay anlaşmanın mevcut halini imzalamayacaklarını, anlaşmada somut güvenceler sunan değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek Azavad bölgesinin bağımsızlığının ilan edilmesiyle birlikte, ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin birleşmesini ve yeni bölgenin de siyasi bir statüye sahip olmasını istemişti.
Kaynak: AA