Katalonlara Anayasa Mahkemesi Engeli

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin 23 Aralık 2014 tarihinde yürürlüğe soktuğu yurt dışında bağımsız temsilcilikler açmasına izin verecek "Dış Eylem Yasası", İspanyol hükümeti tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itiraz sonrası, mahkeme yasayı dondurdu.

2014 Kasım ayında Katalan parlamentosunda kabul edilen söz konusu "Dış Eylem Yasası", Katalonya'nın mevcut ofislerinin bulunduğu Paris, Brüksel, Washington, Londra ve Berlin'de daha da büyüyerek, Roma ve Viyana'da dış temsilcilikler açmasını ve başta Avrupa Birliği olmak üzerine uluslararası kurumlarla olan ilişkilerini yoğunlaştırmasını öngörüyordu.
"Katalonya bir devlet değil ve tek başına uluslararası bir yükümlülüğü yok. Bu yüzden de bu tip bir diplomasi planı uygulayamaz" diyen İspanyol hükümeti ise geçtiğimiz 6 Mart tarihinde "Dış Eylem Yasası"nın İspanya anayasasına aykırı olduğu gerekçesiyle hükümsüz sayılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Mahkeme, İspanyol hükümetinin başvurusunu kabul etmesiyle Katalonya özerk yönetimindeki yasanın kanun gereği otomatik olarak en az 5 ay süreyle dondurmuş oldu.
Kaynak: AA