Ak Parti Seçim Beyannamesi (6)

AK Parti'nin seçim beyannamesinde, AK Parti iktidarında eğitim almamış genç kalmayacağı belirtilerek, genç işsizliğinin önüne geçmek için "ulusal genç istihdamı strateji belgesi" hazırlanacağı belirtildi.

AK Parti'nin seçim beyannamesinde aile ve dinamik nüfus yapısının korunması, sosyal yardımlar, kadın, sağlık ve gençlik politikalarına da yer verildi.

Fiziken ve ruhen sağlıklı nesillerin yetişmesinin öncelikli görüldüğü ifade edilen beyannamede, "Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesini, aynı zamanda kalkınmada beşeri sermayenin oluşumu için de bir gereklilik olarak görüyoruz" denildi.
Beyannamede, sağlık alanında hizmet standardının sürdürülebilirliğini sağlamanın, yeni reformlarla hizmet kalitesini arttırmanın, başta yoksul kesimler olmak üzere hizmeti vatandaşların ayağına götürmenin temel amaç olduğu vurgulanarak, sağlık alanındaki insan kaynağının ve hizmetlerin kalitesini sürekli artırmanın hedeflendiği kaydedildi.
Beyannamede, sağlıkta küresel bir marka haline gelen Türkiye'nin önümüzdeki dönemde sağlık turizmi alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmesinin hedeflendiği ifade edildi.
Türkiye'nin sağlıkta üreten ülke olmasının amaçlandığı anlatılan beyannamede, "Hedefimiz ülkemizi sağlık alanında bölgemizin öncü ülkesi yapmaktır. Önümüzdeki dönemde hastanelerimizdeki nitelikli yatak oranını yüzde 90'ın üzerine çıkaracağız. Aile hekimi başına düşen nüfus sayısını 3 binin altına düşüreceğiz. Koruyucu hekimliği yaygınlaştıracağız ve sağlıklı yaşam kültürünü teşvik edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile belediyelerin entegre edilmesiyle evde öz bakım hizmetlerinin geliştirileceği belirtilen beyannamede, ağız ve diş sağlığının düzenli kontrollerle takip edileceği, biyoteknolojik ürünlerde yerli üretimin artırılacağı, plazma fraksinasyonu ile yerli plazma ürünleri üretileceği kaydedildi.
Kişiye özel kanser tedavisini öngören ONCOGEN projesinin hayata geçirileceği anlatılan beyannamede, projeyle kişiye özel ilaç ve kanser türüne özgü tedavinin mümkün olacağı ve Türkiye'nin sağlıkta biyoteknolojik ürün rekabetinde dünyanın sayılı ülkeleri arasına girerek, sağlıkta lider ülke olma hedefine bir adım daha yaklaşacağı ifade edildi.
Beyannamede Türkiye'nin kendi aşısını üreteceğine de yer verildi.


- "Biyoeşdeğer ilaç geliştirilmesini sağlayacağız"

Kamu-Özel Ortaklığı modeliyle inşa edilen şehir hastanelerinin yaygınlaştırılacağı belirtilen beyannamede, "Yurt genelinde oluşturulacak 29 sağlık bölgesinde toplam 56 bin yatak kapasiteli hastanelerimizi hizmete sokarak, daha gelişmiş bir hizmet altyapısı kuracağız" denildi.
Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü ile ülkemizde sağlık alanında biyoeşdeğer ilaçların geliştirilmesinin sağlanacağı vurgulanan beyannamede, Sağlık Bilimleri Üniversitesi projesi kapsamında sağlık sisteminde rol model uygulamaları hedefleyen bir ülke olarak çalışmaların bir üniversite çatısı altında yapılanmasına önem verildiği kaydedildi.

- Sağlıklı beslenme ve obeziteyle mücadele

Beyannamede "Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Öncelikli Dönüşüm Programı"nın hayata geçirileceği ve bu doğrultuda tarımsal işletmelerle gıda ve yem işletmelerinde yapılan kontrollerin sayı ve nitelik bakımından artırılacağı, başta çocuklara yönelik olmak üzere sağlığa zararlı gıda ürünlerinin yanıltıcı, yanlış yönlendirici tanıtım faaliyetlerine yönelik tedbirler alınacağı ifade edildi.
Etiket ve ambalajların, tüketicileri daha doğru bilgilendirecek şekilde düzenleneceğine değinilen beyannamede, "Çocukluk ve ergenlik dönemindeki bireylere yönelik sağlıklı beslenme programları yürüteceğiz. Obezite ile mücadele edeceğiz" denildi.
Diyabetin erken dönemde teşhis edilme oranının artırılacağı ve diyabetli bireylere yönelik bakım hizmetlerinin geliştirileceği anlatılan beyannamede, tütün ve alkol bağımlılığından kurtulmak isteyen vatandaşların hizmete erişimlerinin kolaylaştırılacağı, uyuşturucu madde bağımlılarına yönelik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin güçlendirileceği vurgulandı.

- Okul spor kulüplerine teşvik

Beyannamede, bazı kanser türleri başta olmak üzere erken teşhise yönelik taramaların yaygınlaştırılacağı, bütün illeri kapsayan aktif kanser kayıt sistemi oluşturulacağı kaydedildi.
Ülke genelindeki Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) sayısı ve kapasitesinin artırılacağına da yer verilen beyannamede, ülke genelinde psikiyatri yataklarının sayısının artırılacağı belirtildi.
Yaşam alanlarına yakın uygun yerlerde çok amaçlı, uygun maliyetli spor tesisi projelerinin hayata geçirileceği ifade edilen beyannamede, "Kamuya ait spor tesislerinin kullanım ilkelerini belirleyecek ve tamamını vatandaşların kullanımına açacağız. Spor dostu okul programı geliştireceğiz ve okul spor kulüplerinin kurulmasını teşvik edeceğiz" denildi.

- "Ailenin korunması öncelikli mesele"

AK Parti'nin aile kurumunu güçlendirmeyi, çocukların sayısını artırarak nitelikli yetişmesini sağlamayı insan merkezli kalkınma politikalarının ana ekseni olarak kabul ettiği vurgulanan beyannamede şöyle devam edildi:
"AK Parti olarak ailenin korunması ve güçlendirilmesini, milletimizin bekası açısından öncelikli bir mesele olarak ele aldık. AK Parti olarak, gelecek idealimiz olan güçlü toplumun esasının sağlam ve mutlu bir aile olduğunu biliyoruz. İlke ve değerlerin nesiller arasında sağlıklı bir biçimde aktarılmasını sağlayan aileyi ilk ve en önemli eğitim kurumu olarak görüyoruz. Bize göre, geleceğimizin teminatı çocuklarımız kaliteli bir aile ortamında büyürken, ruhen ve bedenen sağlıklı bir biçimde yetişecekler ve topluma dinamizm kazandıran nesiller oluşturacaklardır. Çocuklarımızın haklarını ve ihtiyaçlarını esas alarak, potansiyellerini geliştirmeye yönelik fırsat ve imkanlarını artırmayı ve temel kamu hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmayı hedefledik. Erken çocukluk eğitimini yaygınlaştırdık ve okullaşma oranlarını artırdık. Şartlı eğitim ve sağlık yardımları, ücretsiz kitap, okul sütü ve taşımalı eğitim uygulamalarını gerçekleştirdik."
Ailenin bütünlüğünün korunmasına, güçlendirilmesine ve sosyal refahının artırılmasına yönelik aile eğitimi programlarının yaygınlaştırılarak devam edeceği kaydedilen beyannamede, Sosyal hizmet birimlerinde sunulan hizmetlerle aile bireylerinin ekonomik ve sosyal yaşama katılımlarının artırılacağı belirtildi.

- "Yurt ve yuvalar kapatılacak"

Beyannamede aile, bebek ve çocuk dostu kültürel ortam ve mekanlar oluşturulacağına; konut, eğitim, sosyal güvenlik ve gelir dağılımı politikalarıyla aile bütünlüğünün korunması ve güçlendirilmesi politikalarının birbirini tamamlayıcı anlayışla uygulanacağına yer verildi.

Çocuk hizmetlerinde toplumun tüm kesimlerinin katıldığı ve sorumluluk üstlendiği toplumsal duyarlılığın ve farkındalığın oluştuğu, çocuğa karşı ihmal, şiddet ve istismarın olmadığı bir ortam oluşturulacağı vurgulanan beyannamede, "Çocuk haklarının ulusal bir strateji olarak benimsendiği ve tüm kamu kurum ve kuruluşları ile uygulamaya geçirildiği bir Türkiye'yi hedefliyoruz" denildi.
Beyannamede, yurt ve yuvaların kapatılacağı, çocuk bakım hizmetlerinin sadece ev tipi kuruluşlar aracılığıyla devam ettirileceği belirtildi.
Her çocuğun fırsat eşitliği çerçevesinde eğitim almalarına imkan verileceğine değinilen beyannamede, aile ve iş hayatının uyumunun güçlendirilmesi için farkındalığın artırılacağı, okul saatlerinin çalışma saatleriyle uyumunun sağlanacağı anlatıldı.
Göç alanında güvenilir bir veri sistemi oluşturulacağı da ifade edilen beyannamede, göç ve uluslararası koruma alanında hukuki ve kurumsal düzenleme eksikliklerinin tamamlanacağı kaydedildi.


- Yoksullukla mücadele

Beyannamede, ekonomik ve sosyal politikaların sosyal adalete öncelik veren insani kalkınma anlayışı çerçevesinde belirlendiği anlatılarak, şöyle devam edildi:
"Yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, ihtiyacı olan herkese sosyal destek sunulmasını ve sosyal desteklere duyulan ihtiyacın azaltılmasını temel görevlerimiz arasında görüyoruz. Yoksullukla mücadelede elde ettiğimiz başarıların sürdürülmesi ve gelir dağılımının daha da iyileştirilmesi temel hedeflerimizdendir. Önümüzdeki dönemde de yoksullukla hızlı bir biçimde mücadeleyi ve sosyal koruma politikalarımızı sürdüreceğiz. Sosyal transferler ve vergi düzenlemelerinde en yoksul kesimi gözeten anlayışımızı sürdüreceğiz. Sosyal yardım alanında hak temelli bir anlayış içinde etkinliğin artırılmasına yönelik olarak Sosyal Yardım Kanunu çıkaracağız. Sosyal yardımlarda aile büyüklüğünü esas alacak, ailenin bütünlüğünü koruyan bir modeli hayata geçireceğiz. Sosyal destek ve hizmetlerin hak temelli olarak bütünleşik bir şekilde sunulduğu bir sosyal destek sistemi kuracağız. Evde bakım hizmetlerinin sosyal hizmeti de kapsayacak şekilde yeniden tasarlanmasını sağlayacağız. Yaşlıların ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla yer almalarına ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesine yönelik daha güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz."

- Kadınla ilgili mevzuat gözden geçirilecek

Kadının bireysel ve toplumsal olarak daha da güçlenmesi için hayata geçirilen politikalar ve çalışmaların kararlılıkla uygulanmaya devam edileceği vurgulanan beyannamede, "Kadınlarımızın konumunu daha da güçlendirmek ve uygulamalarımızın etkinliğini artırmak üzere, kadına ilişkin mevzuatı ilgili tarafların görüşlerini alarak gözden geçireceğiz" ifadesine yer verildi.

Başta erken çocukluk dönemi eğitiminin geliştirilmesi olmak üzere, kız çocuklarının eğitime devam etmelerinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınacağı ve ilave teşvik mekanizmalarının hayata geçirileceği belirtilen beyannamede, mobil eğitim ve öğretim ekiplerinin mevsimlik tarım işçileriyle göçer ve yarı göçerlere yönelik sunduğu temel eğitim, yaygın eğitim ve yayım hizmetlerinin yaygınlaştırılacağı anlatıldı.
Beyannamede, erken evliliklerin önlenmesi için aileye yönelik eğitim hizmetlerinin yaygınlığı ve etkinliğinin artırılacağı kaydedildi.

- Şiddete karşı önlemler

Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının artırılması amacıyla yapılan düzenlemeyle kadın girişimcilerin 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanacağı ifade edilen beyannamede, kadınların iş hayatında tutunmalarını kolaylaştırmak amacıyla kaliteli ve hesaplı kreş imkanlarının yaygınlaştırılacağı belirtildi.
Beyannamede, genel olarak şiddete, özel olarak da kadınlara ve çocuklara yönelik şiddete karşı her türlü yasal korunmanın ve yasaların etkin bir şekilde uygulanmasının sağlanacağı, kadın ve çocukların şiddete uğradıklarında başvurabilecekleri, bilgi ve destek alabilecekleri merkezlerin daha işlevsel ve erişilebilir hale getirileceği, kadına ve çocuğa yönelik şiddete ilişkin adalet, kolluk kuvvetleri, acil servis gibi kamu hizmetlerinin kayıt verilerine dayanan, düzenli istatistiki bilgi üretilmesine yönelik bir veri tabanı kurulacağı kaydedildi.

- Yükseköğretim kurumlarının kalitesi artırılacak

Beyannamede, önümüzdeki dönemde de gençlerin eğitimden istihdama, karar alma süreçlerinden sosyal politikalara, kültürel faaliyetlerden yenilikçiliğe varıncaya kadar her alanda öncelikli hedef grup olmaya devam edeceğinin altı çizildi.
Eğitimin her kademesinde ve üniversitelerde gençlerin demokratik ve bilimsel eğitim zeminlerinin daha da güçlendirileceği, özgürlüklerin geliştirileceği vurgulanan beyannamede şu ifadelere yer verildi:
"Cumhuriyet tarihinde en çok üniversite kuran iktidar olan AK Parti, eğitim almamış genç bırakmayacaktır. Yükseköğretim kurumlarının kalitesi ve bilimsel-teknolojik olanakları artırılarak nitelikli bir öğrenim ve araştırma-geliştirme süreci gerçekleştirilecektir. Yüksek lisans ve doktora programları için yurtdışına gönderilen öğrenci sayısını yükselteceğiz. İktidarımız döneminde önemli seviyeye ulaştırdığımız üniversite yurtlarımızın kapasitesini daha da arttıracak, standartlarını geliştirmeye devam edeceğiz. Nihai amacımız, yükseköğrenimde müracaat eden tüm öğrencilerimize barınma imkanı sağlamaktır. Müracaat eden ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere burs, talep eden diğer tüm öğrencilere de kredi vereceğiz.
115 Çocuk, halk ve üniversite kütüphanelerimizi koleksiyon bakımından çeşitlendirecek, içerik bakımından zenginleştirileceğiz. Belirli kıstaslar içerisinde, gençlerimizin bilgi ve iletişim teknolojilerinden daha yaygın bir şekilde yararlanmaları için ücretsiz internet erişimi imkanı getirecek yenilikçi paketler geliştireceğiz.
Seçilme yaşını 18'e indireceğiz.
Gençlerin kültür ve sanatla beslenmelerini, sanat icra etmelerini sağlayacak 'Sanat Evleri' kuracağız. Gençlerin modern sanat dallarıyla tanışabileceği 'Gençlik Stüdyoları' kuracağız.
Genç işsizliğinin önüne geçmek için 'ulusal genç istihdamı strateji belgesi' hazırlayacağız. Gençlerin ortaöğretimden yükseköğretime geçişte eğitim ve kariyer planlamasına yardım edecek 'Kariyer Merkezleri' kuracağız. Esnek çalışma biçimlerini geliştirerek özellikle gençlerin istihdama katılımının önünü açacağız."
(Sürecek)


Kaynak: AA