Mali'deki Olaylar

Mali'de ayrılıkçı Azavad Hareketleri Koordinasyonu'nun (CMA), Cezayir anlaşmasını imzalamak üzere hafta sonu Moritanya'da müzakerelere katılacağı belirtildi.

Azavad Birliği Yüksek Konseyi (HCUA) Sözcüsü Almou Ag Muhammed, Cezayir anlaşmasını imzalamak için hafta sonu Moritanya'nın başkenti Novakşot'a gideceklerini bildirdi.
Mali Başbakanı Modibo Keita, CMA'nın 15 Nisan'da anlaşmaya imza atacağını açıklasa da yerel basın, HCUA ve CMA'ya bağlı olan Azavad Kurtuluş Hareketi'nin (MNLA) müzakerelere katılma iddialarını yalanladığını kaydetti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir MNLA yetkilisi ise Keita'nın açıklamalarını inkar edenlerin MNLA bünyesine bağlı olmadığına dikkati çekti.
Ülkenin kuzeyi, yıl başından beri bölgedeki çeşitli silahlı gruplar arasındaki çatışmalar ve BM güçlerini hedef alan saldırılara sahne oluyor.
Mali'nin kuzey bölgesi, ocak 2012'de hükümete bağlı güçler ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra silahlı gruplar tarafından ele geçirilmişti. Çatışmaların yüz binlerce kişinin ayaklanmasına neden olması üzerine hükümet, Fransa'dan askeri yardım istemişti.
Hükümet, Cezayir ve uluslararası toplumun desteğiyle temmuz 2014'te başlattığı uzlaşmalar sonucu 1 Mart'ta 6 silahlı grupla Cezayir anlaşmasına imza atmıştı.
Ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi'nin bağlı olduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) anlaşmayı imzalamamıştı.
Kaynak: AA