Genç Türkiye Zirvesi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye inşallah enflasyonla ilgili bu yıl tarihi bir noktayı, yani yüzde 5'ler seviyesini görür" dedi.

Zeybekci, Genç Türkiye Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünyada çok farklı dönüşümler görüldüğüne dikkati çekerek, Türkiye'nin bu yapılanmaların en canlısını geçirdiğini ifade etti.

Bugün düzenlenen toplantının önemli olduğuna değinen Zeybekci, inşaat mühendislerinin okul hayatı boyunca inşaat görmediğini, makine mühendislerinin ise bir makinenin düğmesini çevirmeden mezun olduğunu anlattı.
Bakan Zeybekci, dünyanın artık başka noktalara gittiğini, eğitim ile işi bir araya getirdiğini vurgulayarak, Türkiye'de de bazı üniversitelerin bunu başarıyla yaptığını dile getirdi.
Zeybekci, bundan sonra, reel hayat ve dünyayla üniversitelerin cesurca buluştuğu, hocaların ve öğretim elemanlarının odalarından çıkarak fabrikalara, üretimin başına gittiği, teknolojiye dokunduğu ve buradaki eksiklikleri görerek yeni fikirleri ortaya çıkardığı, böylece Türkiye'nin yeni heyecan ve keşiflerle kendi teknolojilerini üretmeye başladığı günlerin görüleceğini söyledi.


- "2015 yılında Türkiye cari açık problemini yok sınıfına koydu"

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin ekonomik anlamda AB'nin pek çok ülkesinden daha iyi durumda olduğunu vurgulayarak, dünyada ticaret düşerken Türkiye'nin 2014 yılında cari açığını yüzde 30 iyileştirdiğini anlattı.
Türkiye'nin 2015 yılında cari açık problemini "yok" sınıfına koyduğunu belirten Zeybekci, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin bütçe açığı yüzde 1,2 iken AB ortalaması yüzde 3,3 seviyesinde. Bilinçaltımızda kurlarla ilgili bir yanlış algılama var. 1 TL'yi 1 dolara eşitlememiz nasıl bir durum oluşturur? Bu, ekonomik bir üretime ve varlığa dayanmıyorsa aşırı değerli bir TL, 'sizin sağlığınız yerinde değil' demektir. Bu durum, TL'ye aşırı talep olduğu anlamına gelir. Aşırı değerli TL, Türkiye'deki sanayinin belini kıran en önemli unsurlardan biridir. İthalat çok karlı hale gelir. Türkiye'de pek çok sektör üretimi bırakıp ithalat yaparak, ürünün üzerine kendi markasını bastırarak ürünleri Türkiye'de satmaya başlar. Türkiye'deki turistler Bodrum'a, Kapadokya'ya gitmek yerine Yunan Adalarına veya başka yerlere gitmeye başlar. 2014 yılı başında AB Merkez Bankası Başkanı, 'Avro'nun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz' dedi.

Bu içinde çok büyük şifreleri barındırıyordu."
Zeybekci, sürdürülebilir şekilde maliyetlerini aşağı çeken Türkiye'nin en büyük fırsatı olan genç nesillerin, tohumların toprakla buluşturması halinde geleceğin Türkiye'ye ait olacağını dile getirdi.
Türkiye'nin kültür coğrafyası denilen bu coğrafyada, elmas gibi parladığını ifade eden Zeybekci, "Fırsatların doğduğu, buluştuğu ve gelecek vadettiği bir ülkedir. Avrupa bir süreci tamamladı. 2008'den sonra ABD'nin krizden çıkıp AB'nin hala yüzde 0 büyümelerle dizlerinin üzerinde durma sebebi, AB'nin yaşlanmış nüfusu, kurum ve şirketleri ile karar alma mekanizmaları yavaşlamış, hantal bir yapıda olmasıdır. ABD, beyin göçüyle genç nüfus sorununu çözmeye çalışıyor" diye konuştu.


- "Türkiye cari açığını geçen yıl 18,8 milyar dolar iyileştirdi"

Bakan Zeybekci, konuşmasından sonra öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
Zeybekci, kur ile ilgili bir soru üzerine, 2014 yılının ocak ayında yaşanan dalgalanma ile TL'nin dolar karşısında çok fazla değer kaybettiğini anımsatarak, "Herkesin hop oturup hop kalktığı bir gündü. O gün şunu söylemiştik, 'dokunmamak lazım', 'müdahale etmemek lazım'. Piyasa kendi içinde doğrusunu bulacaktır" ifadelerini kullandı.
Bilginin şeffaf hale geldiğini ve artık istense de bazı şeylerin saklanamayacağını belirten Zeybekci, Türkiye'nin 171 milyar dolarlık ihracat, 241,2 milyar dolarlık da ithalat yaptığını dile getirdi.
Zeybekci, Türkiye'nin 50,5 milyar dolarlık da hizmet gelirleri sağladığı bilgisini vererek, hizmet giderlerinin ise 25 milyar dolar olduğunu, Türkiye'nin bu alanda yüzde 50 cari fazla verdiğini ifade etti.

Türkiye'nin cari açığını geçen yıl 18,8 milyar dolar iyileştirdiğini anlatan Zeybekci, dünyada ekonomi yerle bir olurken, Türkiye'nin ithalatını daraltarak, bu 18,8 milyar dolarlık rakamın 11,4 milyar dolarlık kısmını cari net ihracat artışıyla, geriye kalan yaklaşık 8 milyar dolar kısmını da ithalattaki daralma ile başardığının altını çizdi.
Zeybekci, enflasyon ile ilgili ise, "Türkiye inşallah enflasyonla ilgili bu yıl tarihi bir noktayı görür, yani yüzde 5'ler seviyesini görür" dedi.

Bu arada Arnavutluk'tan gelen bir öğrencinin üzerinde "Yakışıklı babam" yazan anahtarlığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye olarak yollamak istediğini belirtmesi üzerine Zeybekci, öğrencinin hediyesini en kısa sürede yerine ulaştıracağını söyledi.

Kaynak: AA