Kadınların İşgücüne Katılımı ve İstihdamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik, son 10 yılda kadınların işgücüne katılma oranlarının yüzde 23,3'ten yüzde 30,8'e yükseltildiğini belirterek, "Ulusal İstihdam Stratejisi'nde 2023 yılına kadar kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 41'e çıkarılması hedeflenmektedir" dedi.

Çelik, Birleşmiş Milletler'de, "Kadının Statüsü Komisyonu"nun 59. oturumu kapsamında düzenlenen "Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Arttırılması: Türkiye'de Bütüncül Çözümler" konulu toplantıda, kadın istihdamının artırılmasına yönelik projeleri anlattı.
Türkiye'nin kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınların sosyal ve ekonomik statülerinin yükseltilmesine ilişkin gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirdiğini ifade eden Çelik, özellikle son on yılda, kadınların işgücüne katılımları ve kadın istihdamı alanında da önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Bu çerçevede ortaya konulan politik kararlılığın netice verdiğini dile getiren Çelik, "Kadınların işgücüne katılım oranı 2004 yılında yüzde 23,3 iken, bu oran 2013 yılında 7,5 puanlık bir artışla yüzde 30,8'e yükselmiştir. İşgücüne katılım oranına paralel olarak kadınların istihdama katılım oranında da artış yaşanmıştır. Kadın istihdam oranı, aynı dönem için ele alındığında yüzde 20,8'den yüzde 27,1'e yükselmiştir" diye konuştu.

Rakamların halen istenilen düzeyde olmadığını kaydeden Çelik, 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı'nda, kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 34,9, istihdam oranın ise yüzde 31'e yükseltilmesinin hedeflendiğini anlattı.
- "2023'te kadınların işgücüne katılım oranı hedefi yüzde 41"-
Uzun vadeli planlara da değinen Çelik, "Ulusal İstihdam Stratejisi'nde 2023 yılına kadar kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 41'e çıkarılması hedeflenmektedir" ifadesini kullandı.
Çelik, rakamları artırmak için yasal düzenlemelere de devam ettiklerini belirterek şunları söyledi:
"Halen Meclis gündeminde olan kanun taslağı, doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin devlet memurlarının derece kademe ilerlemesinde değerlendirilmesi; doğuma bağlı yarı zamanlı çalışma ve kısmi süreli çalışma haklarının düzenlenmesi; prematüre doğum, evlat edinme ve annenin ölümü halinde izin haklarının düzenlenmesi; doğum yapan tüm annelere doğum yardımı ödeneğinin verilmesi ve kreş ve gündüz bakımevlerinin yaygınlaştırılması için destek verilmesi gibi hususları içermektedir."
Kaynak: AA