Fas'taki Libya Uzlaşı Görüşmeleri

Fas'ta önceki gün başlayan Libya uzlaşı müzakereleri çerçevesinde çatışan taraflar ilk kez diyalog masasında bir araya geldi.

Uzlaşı görüşmelerinin başladığı perşembe gününden bu yana BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon ile bireysel görüşmeler gerçekleştiren Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi heyetleri, Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar'ın ev sahipliğinde toplantılara birlikte katıldı.

İlk kez diyalog masasında bir araya gelen taraflar, BM Libya Özel Temsilcisi Leon'un gözetiminde BM Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) sunduğu önerileri müzakere etti.
- Müzakerelerden çekilme resti
Temsilciler Meclisi üyesi Ebu Bekir Buayra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurulması beklenen uzlaşı hükümeti ve başbakan için güvenoyu kullanma hakkı verilmediği takdirde görüşmelerden çekilebileceklerini belirtti.

Buayra, "Hükümet ve başbakan için güvenoyu kullanma hakkı verilmezse, bu diyalogda taraf olmayız" dedi.

BM Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) sunduğu önerilerin bir kısmının sızdırılmasının iyi niyet taşımadığına dikkati çeken Buayra, "BM önerilerinın bir kısmı, görüşmeleri sekteye uğratmak amacıyla sızdırıldı" diye konuştu.

Libya medyasında yer alan haberlerde, UNSMIL'in taraflara sunduğu öneride Temsilciler Meclisi'nin yeni kurulacak hükümette yetkilerinin sınırlandırıldığı öne sürülmüş UNSMIL ise söz konusu önerinin yalnızca taslak olduğunu ve bütüncül bir görüşü yansıtmadığını açıklamıştı.
Ülkedeki krize siyasi çözüm bulmak için BM öncülüğünde taraflar arasında başlatılan Trablus'taki MGK üyelerinin katılmadığı diyalog görüşmelerinin birinci ve ikinci turları İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılmış, Trablus yönetiminin, müzakerelerin ülke içerisinde yapılması şartını öne sürmesinin ardından, Libya'nın Gadamis kentinde BM gözetiminde dolaylı olarak yürütülen görüşmelerde temsilcileri ve zamanı belirlenen müzakerelerin Fas'ta yapılacağı açıklanmıştı.
Libya uzlaşı görüşmeleri, Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi heyetlerinin katılımıyla, BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon gözetiminde perşembe günü Fas'ta başlamıştı.
Kaynak: AA