Ahlat’ta 'Fotoğraf Sunumu ve Söyleşi” Programı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ve Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Bir Dünya Fotoğraf Gezi Kültür ve Turizm Derneği (BİDFOD) tarafından düzenlenen “Kar Altında Kaplıca Keyfi” adlı fotoğraf etkinliği kapsamında fotoğraf sunumu ve söyleşi programı yapıldı.

Ahlat’ta 'Fotoğraf Sunumu ve Söyleşi” Programı

Ahlat Kültür Merkezi’nde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra açılış konuşmasını yapan BİDFOD Başkanı Samet Adıyaman, bu gibi programları dernek olarak sıkça yaptıklarına değinerek: “Yaklaşık 1,5 yıldır ilçemizde faaliyet gösteriyoruz. Derneğimizin onursal başkanı Selma Ünay’ın da bu konuda bizlere her zaman katkısı olmuştur. Bugüne kadar Ahlat fotoğraf konusunda her zaman gündemde oldu ama derneğimizi açtığımızda en büyük amacımız Ahlat’ı fotoğrafın başkenti yapmaktır. Ocak ayından bugüne yaklaşık olarak derneğimizle irtibata geçerek ilçemize gelen fotoğrafçı sayısı bin 142’dir. Burada çekilen fotoğrafları arkadaşlarımız kendi memleketlerinde veya bu gibi sunumlarda paylaşacaklardır. Bununda Ahlat için önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Bugüne kadar Ahlat İlçe Kaymakamımız Bülent Tekbıyıkoğlu göreve başladığından bu yana, Belediye Başkanımız A.Mümtaz Çoban ise her zaman yanımızda oldular. İş adamları Resul Şerefoğlu, Sadık Şerefoğlu, Yunus Ensari ve Erhan Akarsu’ya da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan BEÜ Rektör Temsilcisi ve Ahlat Meslek Yüksek Okul Müdürü Harun Koçak: “BEÜ Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Doğru hocamız bugün YÖK’te düzenlenen bir toplantıdan dolayı burada bulunamadı. Fakat sizlere sevgi ve saygılarımı iletmemi bizzat istedi. Etkinliğin güzel ve değerli katkılar sunması için hepinize başarılar diliyorum” dedi.

Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban programdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek: “Dünyaya bakış anlamında hadiseye bakarsak öyle zannediyorum bir avali bakış vardır ki herhâlde o bize aittir. Birde muhtemelen bu işin çok daha profesyonel bakış tarzı vardır ki oda sanırım ressamlarımıza, fotoğrafçılarımıza ve sanatkarlarımıza aittir. Burada bin yıllık bir zaman diliminin içerisinde belki de ülfet peydah etmiştir biz görememişizdir. Bunu siz yakalamışsınız. Ahlat ile ilgili tanıtım amaçlı insanlığın ortak mirası ve UNESCO listesinde geçici olarak ta yer almış bir adresin, mirasın sahiplerine ulaştırılması lazım. Bunu kim doğru yapar muhakkak ki bu gözlere sahip olan sanatkarlar yapar. Sanatın bu zenginliğini ve inceliğini biliyoruz. Bu nedenle sizlerin göstereceği her türlü gayretin içerisinde yer alacağız. Ahlat için emek sarf eden kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Ama emeğin ve gayretin büyük zahmeti bu işin sanatkarlarındadır. Bu kutlu yolda hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Ardından konuşan Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat’ın tarihi hakkında bilgi verdikten sonra konuşmasına şöyle devam etti: “Hepiniz medeniyetimizin başkentine hoş geldiniz. Hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Çünkü bu sanatı icra ederken Bitlis’i tercih etmenizden dolayı teşekkür ediyorum. Bitlis il ve ilçeleriyle, ilkbaharıyla, yazıyla kışıyla, Nemrutuyla Süphanıyla, Van Gölü ve Aygır Gölü’yle sizler için hazinedir. Anadolu’da ki medeniyetin ilk başkenti Ahlat’tır. Fotoğrafçılık sadece deklanşöre basma işi değildir. Sizlerin bir ruhla fotoğraf çektiğine inanıyorum. Ben şununla deklanşöre dokunmanızı istiyorum. Mesela Van Gölü diyoruz ya onun ismi Bahri Ahlat’tır. Kültür şehri ve medeniyet merkezindesiniz. Bunun farkına vararak kadrajlarınızı ayarlayın. Usta fotoğrafçı Ara Güler’in dediği gibi “En iyi fotoğrafı en iyi makine çekseydi, en iyi romanı da en iyi daktilo yazardı.” Sizlerde deklanşörlerinize basarken bu şuur ile hareket ederseniz sevinirim. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından program fotoğraf sunumu ve söyleşi ile devam etti.
Kaynak: İHA