Güney Sudan'daki Siyasi Kriz

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve eski yardımcısı Riek Machar arasındaki görüşmelerde sonuç elde edilememesi nedeniyle toplantıların süresiz ertelendiği bildirildi.

Taraflar arasında kapsamlı anlaşma sağlanması için Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) ara buluculuğunda Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yapılan müzakerelerde ittifak sağlanamadı.
Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, yaptığı yazılı açıklamada, "IGAD'ın tanıdığı ek süre içerisinde tarafların anlaşmaya varamadığını bildirmekten üzüntü duyuyorum" ifadesini kullandı.
IGAD ve uluslararası heyetlerin, ilgili taraflarla sarf ettiği tüm çabalara rağmen sonuç alınamadığını belirten Desalegn, görüşmelerin yeniden canlandırılması için IGAD'ın yanı sıra Afrika Birliği ve BM'nin de katılımıyla yeni girişimlerin olabileceğini kaydetti.

Etiyopya Başbakanı ayrıca Güney Sudan halkına, "Ümidinizi kaybetmeyin. Hala bölge ülkeleri ve uluslararası toplum sizin yanınızda. Barış tek seçenek ve bu da gerçekleşecek" hitabında bulundu.
IGAD ara bulucu heyeti Başkanı Seyoum Mesfin dün, Mayardit ve Machar arasında kapsamlı anlaşma sağlanması için tanınan sürenin sonuç alınamadan tamamlanması nedeniyle bir günlük ek süre verildiğini açıklamıştı.
Mayardit, 16 Aralık 2013'te, yardımcısı Machar'ın darbe teşebbüsünde bulunduğunu öne sürmesinin ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.
Addis Ababa'da, krizin başından bu yana IGAD ara buluculuğunda devam eden görüşmelerde Haziran 2014'te, geçiş hükümeti kurulmasını öngören bir "yol haritası" açıklanmış ancak hayata geçirilememişti.
Kaynak: AA