Uzmanlardan ‘ben’ Uyarısı

Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Dr. Özlem Karadağ Köse, vücuttaki bir bende kanserleşme riski varsa ve bu ben çıkarılmazsa hastanın hayatının tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu.

Uzmanlardan ‘ben’ Uyarısı

Vücutta benlerden gelişebilen kanser türüne melanom denildiğini belirten Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Dr. Özlem Karadağ Köse, melanomun erken evrede yani tümör kalınlığı az iken tanı konulduğunda etkin bir şekilde tedavi edilebildiğini vurguladı. Ancak bu dönemde tanı konulamazsa hızla bölgesel lenf düğümlerine, ardından tüm vücuda yayıldığını ve tedavi şansının önemli ölçüde azaldığını belirten Dr. Köse, “Bu nedenle doğumsal olarak çok sayıda bene sahip, anormal görünümlü (displastik) benleri olan, açık tenli, kızıl saçlı, renkli gözlü ve aralıklı olarak yoğun güneş ışığına maruz kalmış kişiler melanom açısından risk grubundadır. Bu kişilerin melanom gelişme riskine karşı daha dikkatli olmaları gerekir” dedi.

Her bireyin aylık periyodlarla kendi benlerini kontrol etmesini önerdiğini, bu kontrol sırasında görülen bende asimetri, sınır düzensizliği, benin birden çok renk içermesi gibi renk değişikliği, belirgin bir büyüme, kaşıntı ya da kanama vb. belirtilerin melanom gelişimine işaret edebildiğini de ifade eden Köse, bu benlerin mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından klinik ve dermatoskopik olarak incelemesi gerektiğini kaydetti.

"VÜCUDUNUZUN ‘BEN HARİTASINI’ ÇIKARIN"
Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Dr. Özlem Karadağ Köse, şu bilgileri verdi: “Benlerin muayenesi ve takibi öncelikle klinik olarak, ardından el dermatoskopu ya da dijital bilgisayarlı dermatoskopi cihazları ile incelenerek yapılır. Bu cihazlar yüksek büyütme ile bazı özel dermatoskopik bulguları göstererek kanserleşme riski olan benlerin veya melanomun (benlerden gelişen cilt kanseri) erken tanısını sağlamaktadır. Bu sayede incelenen lezyonun melanom açısından daha erken dönemde değerlendirmesi ve çıkartılarak tedavi olması mümkün olabilmektedir. Riskli olmayan veya düşük riski olan benlerin ise bilgisayar ortamında kayıt altına alınarak düzenli aralıklarla değişiminin takibi yapılmaktadır. Tüm vücut ben haritalama yöntemi ile de yeni gelişen benlerin veya ciltte direkt oluşan melanomların tanısı da mümkün olur.“
Kaynak: İHA