Hatay’da Kuvvetli Yağış Harbiye Şelalelerinde Heyelana Neden Oldu

Hatay'ın en önemli mesire alanları arasında yer alan Defne ilçesine bağlı Harbiye’deki şelaleler, kuvvetli yağışın getirdiği sel sularına dayanamadı.

Hatay’da Kuvvetli Yağış Harbiye Şelalelerinde Heyelana Neden Oldu
Şelale bölgesinde oluşan heyelan nedeniyle bölgedeki birçok işyeri toprak altında kalırken, vatandaşların tek tesellisi can kaybının olmamasıydı.
Hatay’da günlerdir etkili olan sağanak yağış nedeniyle kentin birçok noktasında yaşam durma noktasına gelirken, şehrin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan tarihi Harbiye şelalelerinde heyelan oluştu. Kuvvetli yağışla birlikte gelen sel suları Harbiye’deki birçok işyerini sular altında bırakırken, selde oluşan heyelan sonucu birçok noktada toprak kaymaları meydana geldi.

Hatay Valisi Ercan Topaca, beraberinde Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Lütfü Savaş ve Defne Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Yaman’la birlikte turistik Harbiye bölgesini inceleyerek, oluşan zararın giderilmesi için bir an önce ekiplerin proje hazırlayacağını söyledi.

Hatay’ın en önemli turistik mekanları arasında yer alan Harbiye’nin bu halinin yaşanan kuvvetli yağışlardan kaynaklandığını vurgulayan Vali Topaca şunları söyledi: “Hatay için marka değeri olan, yüzyıllardır insanların geldiği, dinlendiği, eğlendiği, yorgunluğunu attığı bir yer Harbiye. Bizim ve kentimiz için korunması gereken doğal bir yer. Tabi son yağışlarla, bu seneki artan yağışlarla birlikte ciddi bir tahribat, doğal yıpranma meydana gelmiş. Tabi burada işin iki boyutu var, biri Harbiye’yle ilgili olanı, diğeri ise bölgedeki işyerlerini tehdit eden heyelanla ilgili. Bunu bir bütün olarak ele almakla birlikte heyelanlı bölgeyi ayrı bir plan dahilinde çalışmayı planlıyoruz. Tabi şelale bölgesindeki düzenleme gerek tahkimat, gerekse peyzaj düzenlemesini ayrı bir başlık altında ele almayı düşünüyoruz. Teknik ekiplerimizi konu hakkında çalışacaklar. Tabi çok hızlı bir şekilde, önümüz yaz sezonu, burada işyerleri var, vatandaşlarımızın gezme ve dinlenme anlamında çok kullandığı bir alan, yaza kadar en azından belli eksiklerini giderme, çalışabilir, dinlenilebilir hale getirme. Tabi uzun dönemde ise suyla ilgili projeksiyonlarda 500 yıl öncesine kadar uzanan ölçüm yapılarak aslında karar veriliyor. Bu boyutuyla çok kısa sürede hayata geçirilebilecek bir proje değil.”

"HEYELANDA CAN KAYBI OLMAMASI TEK SEVİNÇ KAYNAĞIMIZ"
Bölgede oluşan heyelanda can kaybı olmamasının tek teselli olduğunu vurgulayan Vali Topaca, bölgede önlem alınmazsa üzücü hadiselerin de olabileceğine değinerek, “Can kaybı yok Allah’a şükür, tabi orada işyeri olan vatandaşlarımızın kısmi kayıpları olmuş ama öyle vatandaşımızı, bizi çok üzecek uykuları kaçıracak bir kayıp yok. Ama tedbir alınmadığı takdirde bundan sonra o tür kayıplarla da karşılaşabiliriz, onun için bu çalışmayı başlattık” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA