'Avro Bölgesi'nde Deflasyon Riski Devam Ediyor'

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşŸu Fitch Ratings, niceliksel gevşŸemeye rağŸmen Avro Bölgesi'nde deflasyon riskinin devam ettiğŸini belirtti.

Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) niceliksel gevşŸeme programına rağŸmen Avro Bölgesi'ndeki deflasyonun, Fitch'in risk radarında en büyük potansiyel risk olarak tanımlandığŸı bildirildi.

Açıklamada, "Uzun vadeli enflasyon hala ECB hedeflerinin altında seyrediyor ve çekirdek enflasyon görünümü bastırılmışŸ. Niceliksel gevşŸeme, zayıf avro ve güvenin artırılmasıyla Avro Bölgesi'nde uzun süren deflasyon riskini azaltmaya yardım edecek" ifadelerine yer verildi.

GelişŸmekte olan piyasaların, öncelikle LJin'deki yapısal düzenlemeler, ayrıca Rusya ve Brezilya'daki resesyon nedeniyle artan baskıyla karşŸı karşŸıya olduğŸu aktarılan açıklamada, "Tahminlerimize göre gelişŸmekte olan piyasalar 2015'te yüzde 3,6 ve 2016'da yüzde 4,2 büyüyecek" denildi.
Açıklamada, düşŸük petrol ve diğŸer emtia fiyatlarının yanı sıra ABD'deki parasal sıkılaşŸmanın, gelişŸmekte olan ülkelerin dışŸ finansmanı etkileyebileceğŸi kaydedilerek, "Güçlü dolar ve yüksek faiz oranları gelişŸmekte olan piyasaların, yüksek kaldıraç gücü, zayıf politika çerçevesi ve politik kırılganlıklar gibi zayıf noktalarını ortaya çıkarabilir. Böylece gelişŸmekte olan piyasalarda riskler artabilir" öngörüsünde bulunuldu.
 
Kaynak: AA