Doç. Dr. Çelik 'Güneydoğu Anadolu Neolitiği”ni Anlattı
Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Konferanslar Serisi’nin dördüncüsü İBEF Dekanlığı tarafından gerçekleştirildi.
İBEF Kırmızı Salonda yapılan konferansta, Güneydoğu Anadolu’da yeşeren ve ardından Orta Anadolu ve Batı Anadolu’ya aktarılan Neolitik dönem özellikleri hakkında İBEF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bahattin Çelik tarafından katılımcılara önemli bilgiler verildi.
Konferansta Doç. Dr. Bahattin Çelik, Diyarbakır, Siirt, Batman, Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa ili sınırları içerisinde yer alan Neolitik dönem yerleşimleri üzerine yapılmış ve şu anda sürmekte olan çeşitli çalışmalardan bahsetti. Doç. Dr. Çelik, “İncelenen yerleşimlerin tümünün Çanak Çömlekli ve Çanak Çömleksiz Neolitik döneme (Cilalı Taş Devri) ait özellikleri var. Dönemin sivil ve dini mimarileri Anadolu uygarlığının aydınlatılması için büyük bir önem taşıyor.” dedi.
Doç. Dr. Bahattin Çelik, dini yerleşimlerin bazılarında rastlanılan “T” şeklinde dikme taşların yer aldığı kült yapılarını içinde barındıran yerleşimlerin olduğunu belirtti.
Ayrıca konferansta yapılan çalışmalar sırasında bu tür yerleşimlerden ele geçmiş kireçtaşına oyulmuş hayvan kabartmaları, heykeller ve bezemeli taş kap örnekleri fotoğraflarla gösterildi.
Programın sonunda Doç Dr. Bahattin Çelik dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.