Devlet Başkanı ülkeden kaçtı!

Yemen’de Husilerin, Devlet Başkanlığı yakınlarında hava üssünü geçirmesinin ardından Yemen Devlet Başkanı Hadi’nin ülkeden kaçtığı iddia edildi.

Devlet Başkanı ülkeden kaçtı!
Devlet Başkanı ülkeden kaçtı!
Yemen'de müttefik ordu birlikleri tarafından desteklenen Husiler, Devlet Başkanlığı Sarayı'na yalnızca 60 kilometre uzaklıkta bulunan El Anad hava üss�nün kontrolünü ele geçirdi. Aden'in kuzeyinde bulunan üssün kontrolünü alan Husilerin Aden'e doğru hareket etmesinin ardından Yemen Devlet Başkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi'nin ülkeden kaçtığı iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Hadi'nin çağrısına yanıt veren Suudi Arabistan Yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı. 10 ülkenin katıldığı operasyonda İran destekli Şii Husilerin denetimindeki Başkent Sana havadan bombalandı.

Operasyon yerel saatle akşam 18.00 sıralarında başladı. 10 ülkenin katıldığı operasyonda İran destekli Şii Husilerin denetimindeki başkent Sana havadan bombalandı.

Suudi Arabistan, Yemen'deki Husilere hava operasyonu başlattı. Başkent Sana'da Husi militanları uçaksavar bataryalarıyla Suudi Arabistan jetlerine ateş açıyor. Kentte yoğun uçaksavar sesleri duyuluyor.

Yapılan açıklamada operasyonun amacının mevcut hükümeti korumak olduğu açıklandı.

Suudi Arabistan'in ABD Büyükelçisi Adil Cubeyr, Yemen'deki barış çabalarının sonuçsuz kaldığını, bunun üzerine askeri müdahale başlattıklarını açıkladı.

Cubeyr, 'Yemen'de meşru hükümet iş başında. Bu sadece bir bölge ile sınırlı kalmayacak bir operasyon' dedi.

Büyükelçi, operasyonun Birleşmiş Milletler ve Arap Ligi Tüzüğüne uygun yapıldığını belirtti. Büyükelçi Cubeyr, 'Öncelikle hava operasyonları başlatıldı, ancak diğer askeri operasyonlara başvurulması da mümkün' dedi.

ABD, Yemen'deki askeri operasyonlarda, askeri ve istihbat desteğini koordine etmek için ABD ile Suudi Arabistan'ın 'Ortak Plan Hücresi' oluşturduğunu bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Yemen'de Körfez İşbirliği Konseyi'nin önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği verilmesi yönünde emir verdi.


Hadi destekçilerinden konuyla ilgili açıklama gelmezken, Aden'deki üssün ele geçirilmesinden kısa bir süre sonra başkanlık muhafız alayında bulunan bir kaynak, Hadi'nin başkanlık sarayındaki helikopter ile bilinmeyen bir yere gittiğini kaydetti. Ancak Hadi'nin yardımcısı, Yemenli liderin yalnızca Aden kenti içinde daha güvenli bir alana gönderildiğini belirterek, ülkeyi terk etmek gibi bir fikri olmadığını bildirdi. Yemenli bir tanık ise, başkanlığa ait araç konvoyunun saraydan ayrıldığını ifade etti.

Yemen Devlet Başkanı Hadi, geçtiğimiz hafta 6 devletli körfez ülkeleri işbirliği konseyi ve Arap Ligi'nden askeri yardım talebinde bulunmuştu.

ABD: GÖNÜLLÜ OLARAK AYRILDI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen Cumhurbaşkanı el Hadi'nin konutundan gönüllü olarak ayrıldığını kaydetti.