Borsa Güne Sert Düşüşle Başladı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışŸa göre 1.368,60 puanlık düşŸüşŸle 81.280,60 puandan başŸladı.

Borsa İstanbul'da pay piyasaları dünkü kapanışŸa göre ortalama yüzde 1,66 değŸer kaybetti. AçılışŸta, bankacılık endeksi yüzde 2,41, holding endeksi yüzde 1,38 düşŸüşŸ kaydetti.

Kazandıran tek sektör endeksi ise yüzde 0,49 ile "madencilik" oldu.
Piyasalar, Suudi Arabistan'ın Yemen'de hava operasyonu başŸlatmasının tedirginliğŸi ve buna bağŸlı olarak petrol fiyatlarındaki yükselişŸle güne negatif başŸladı.
Operasyonun başŸlamasının ardından Brent petrolün varil fiyatı 56 dolardan 59,70 dolara kadar yükseldikten sonra şŸu dakikalarda 58,5 dolar seviyelerinde dengelendi. Dolar, özellikle gelişŸen ülke para birimlerine karşŸı genel olarak değŸer kazanırken, bölgedeki gerginlik ve petrol fiyatının yükselişŸine ek olarak, kredi derecelendirme kuruluşŸu Moody's'in Türk Bankacılık sektörünün görünümünün negatif olduğŸunu belirten açıklamasının etkisiyle dolar/TL 2,5650 seviyesinden 2,61'in üzerine kadar çıktı.
Moody's, Türkiye'deki bankacılık sektörünün görünümünün, kurlardaki oynaklık ve ekonomik büyümedeki yavaşŸlama nedeniyle "negatif" olduğŸunu belirtti.

Türk bankalarının mevcut varlık kalitesinin hala iyi olduğŸunu belirten Moody's "Fakat bunu azalan kredi büyümesi ve ülkenin devam eden yüksek enflasyonunun bankacılık karlarını zayıflatmasına karşŸı dengelememiz lazım" değŸerlendirmesinde bulundu.
Analistler, Moody's'in bankacılık sektörüne yönelik açıklamaları ve Yemen'e başŸlatılan operasyonun tedirginliğŸi ile dolar/TL'nin 2,61'in üzerine çıkmasının BIST 100 endeksi üzerinde baskı oluşŸturduğŸunu ifade ediyor. BIST 100 endeksinin 81.000 ve 80.000 seviyelerinin destek olarak takip edileceğŸini belirten analistler, döviz kurları ve petrol fiyatlarının seyrinin yön üzerinde belirleyici olacağŸını tahmin ediyor.

 
Kaynak: AA